17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Avrupa’da Müslümanlık

Hollanda’da Theo Van Gogh’un öldürülmesinden radikal İslami görüşlü olduğu belirtilen bir zanlının sorumlu tutulmasıyla başlayan şiddet eylemleri Avrupa gazetelerinde izlenmeye devam ediyor.

Financial Times "Hollanda’daki gerginlik, aslında siyasi" yorumunu yapıyor.

Gazete, Cumartesi günü bir caminin yakıldığı Helden’de, film yapımcısı Thoe Van Gogh’un öldürülmesi öncesinde de gerginlik olduğuna dikkat çekiyor.

Gazete bir güvenlik uzmanının, "Aslında Hollandalılar Müslüman kesimi nasıl aralarına kabul edeceklerini hala bilmiyor" dediğini aktarıyor.

Guardian’da yazan Gary Younge, ’laik solun dine bakışının da Riyad ya da Utah’taki bir köktendincininki kadar çarpık bir mantığa dayandığını’ savunuyor. Buna Avrupa’daki tartışmaları örnek gösteriyor:

"Seçmenlerinin beşte birinin faşist bir partiye oy verdiği, devlerin başörtünüze göz diktiği bir ortamda, bazı genç Fransız Müslümanlar kendilerini çok eşliliği savunan bir imamın kucağında da bulabilir.

"Avrupa’nın pek çok ülkesinde yabancı düşmanı partilere oy verenlerin sayısı değil aşırı İslamcı görüşlülerin, tüm Müslümanlar’ın sayısını aşıyor.

"Avrupa Müslümanlar için, Müslümanların Avrupa’ya yarattığından daha büyük bir tehdit. Fransız Bakan Nicholas Sarkozy entegrasyondan söz ediyor. Müslümanlar Fransa’ya entegre edilecekse, Fransa’nın da daha İslami olması gerekecek. Aynı Asya ve Kuzey Afrika’da Fransızların elinin değdiği yerlerin ’daha Hıristiyan’ olması gibi..."

BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2004 Pazartesi 14:40:23
Güncelleme :15 Kasım 2004 Pazartesi 14:43:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?