17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Avrupa´daki Müslümanlar ve Hollanda´daki Türkler

Hollanda’da gelişen şiddet olayları ardından, Avrupa’daki Müslümanların durumu da bugün mercek altında. Financial Times, Hollanda’da hala 800 bin kişilik Faslı ve Türk nüfusun tam anlamıyla toplumla bütünleşemediğine dikkat çekiyor; Göçmenlik Bakanı Rita Verdonk’un bir anlamda, iğneyi Hollanda toplumuna batıran sözlerini aktarıyor:

"Göçmenlere artık göçmen demediğimiz, onları sadece komşularımız ve iş arkadaşlarımız olarak gördüğümüz günlere ulaşmalıyız."

Hollandalıların yabancılara karşı sanıldığından daha muhazafakar bir yaklaşımı olduğu kaygılarını aktaran Financial Times, hükümetin Kültürel ve Sosyal Planlama Bürosu’nun Van Gogh cinayeti öncesinde hazırladığı bir rapora da dikkat çekiyor.

Rapora göre, Hollandalılar göçmenlerle gerginliğin artmasını ve İslami köktenciliğin güçlenmesini bekliyor.

Times, İngiltere’de Irk Eşitliği Komisyonu Başkanı Trevor Phillips’in Müslümanlardan şiddeti daha yüksek sesle kınamalarını istediğini yazıyor. Görücü usülü evlilikler ve kadınların sünnet edilmesi, son verilmesi istenen diğer uygulamalar.

Gazete bir diğer haberinde de "İslam ateşi Almanya’yı korkutuyor" diyor.

Habere göre, Almanya’da radikal veya ırkçı görüşlerin yayılmasını önlemek için vaazların Almanca verilmesi ve Kuran kurslarının Almanca yapılması gibi planlar üzerinde duruluyor.

Bu adımı gündeme getiren Berlin’de Türklerin gittiği bir camide, bir Türk imamın yaptığı açıklamalar olmuş.

"Almanlar, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılmasına ancak minareler devrilip camiler yıkıldığı zaman izin verecekler" diyen imam şöyle devam ediyor: "Üstelik koltuklarının altını traş bile etmeyen bu kafirler, bu Avrupalılar kokuyor."

Gazeteye göre sözleri teyid edilirse adı açıklanmayan imamın Türkiye’ye sınırdışı edilmesi gündeme gelebilir.
BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2004 Çarşamba 10:08:33
Güncelleme :17 Kasım 2004 Çarşamba 10:13:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?