19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Avrupa'daki Türklerin sorunu entegrasyon

İstanbul’da düzenlenen Göç Konferansı’nın ikinci gününde göçmenlerin entegrasyonu sorunu tartışıldı. Gündemde Avrupa’daki Türklerin entegrasyonu da vardı.

Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde, Türkiye’den Avrupa’ya yeni bir göç dalgasının olması bekleniyor.

Oysa halen başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde yaşayan Türklerin entegrasyon, diğer deyişle topluma uyum sorunları sürüyor.

Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen göç konferansına katılan Yeşiller grubunun Avrupa Parlamentosu üyesi Cem Özmedir, Avrupa’da Türklere bakış açısını değerlendirdi.

Özdemir: "Türkiye’nin imajı kötü"

Özdemir, “Türkiye’nin imajı kötü. Hindistan’dan gelenlerin bilgisayar mühendisi oldukları kabul edilmiş durumda. Ama Türk denince çitfçi, döner kebap, terzi geliyor direk akıllara" dedi.

Bu imajı değiştirip entegrasyonu sağlamak için eğitimin şart olduğunu söyleyen Cem Özdemir, Türkiye’nin genç nüfusunu eğitimle birleştirerek Avrupa için bir avantaj haline getirmek gerektiğini belirtiyor.

Özdemir, yeni nesil Türklerin Avrupa siyaset hayatında daha etkin olmasının sorunları aşmaya yardım edeceğini düşünüyor.

Kenan Kolat: "Almanlar, tavırlarıyla bizi daha Türk ve Müslüman yapıyor"

Konferansta konuşmasıyla ilgi çeken isimlerden biri Berlin merkezli Almanya-Türk Toplumu Genel Başkan Yardımcısı Kenan Kolat’tı.

"Almanlar tavırlarıyla bizi daha Türk ve daha Müslüman yapıyor" diyen Kolat’a göre entegrasyon sorunu yaşanmasında iki tarafın da hatası var.

Kolat, Almanya’daki Türkler arasında işsizlik oranının çok yüksek olduğuna da dikkat çekti. Peki bu durumda, umudu Avrupa’da arayan Türkler ne yapmalı?

Kalifiye işçiler gidebilir ama işçi alınmayacak artık.

"Gidişat maalesef çok olumlu görünmüyor" diyen Kolat kendisini kötümserlikle suçlayanlara ise "herşeyi güllük gülistanlık göstermemek gerek, sorunlar ortaya konmazsa çözum bulunamaz" yanıtını veriyor.
İSTANBUL
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2004 Pazar 13:55:17
Güncelleme :10 Ekim 2004 Pazar 14:00:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?