19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Avrupalı Türkleri işgalci olarak görüyor

Viyana’daki bir döner tezgahının fotoğrafının eşlik ettiği haberde, "Avrupa Birliği’nin önemli kararı arefesinde eski korkular canlanıyor" yorumu yapılıyor ve çeşitli Avrupa ülkelerindeki Türk imajı sorgulanıyor.

Haberde Helmut adlı bir Avusturyalı, "Bir Türk tanıyorum. İki karısı var. İkisi de tek kelime Almanca bilmiyor. Onları dövüyor. İki oğlu var. Ondan çok korkuyorlar. Biz Hristiyanız onlar Müslüman. Ben Türklerin Avrupa Birliği’ne girmesine karşıyım" diyor.

Gazete, her üç Avusturyalıdan birinin Helmut gibi düşündüğünü yazıyor.

Guardian’ın haberinde Avrupa Birliği yetkililerinin, Türkiye’nin üyeliği aleyhindeki açıklamaları anımsatılıyor ve Marshall Fonu adlı kuruluşun bu ay yayımlanan anketinden alıntılar yapılarak, Avrupalıların yüzde 40’ının henüz Türkiye’nin üyeliği konusunda net bir görüşü olmadığı belirtiliyor.

Habere göre 321 yıl önce 61 gün süren kuşatmada Osmanlılara karşı kazanılan zaferin anısına inşa edilen Viyana Kilisesi’nin Polonyalı rahibi ise şunları söylüyor:

"O zaman Türklerin yenilgiye uğratılması gerekiyordu. Ama şimdi durum farklı. Şimdi büyük bir aile olmak zorundayız. Türkler tabii ki Avrupalıdır. Ve Avrupa Birliği içinde olmalıdır" diyor.

Türkiye’yi destekleyenler ve desteklemeyenler

Guardian, Avrupa ülkelerinin Türkiye’nin üyeliğine yaklaşımlarını şöyle gruplandırıyor:

İngiltere, İtalya, İspanya, Portekiz, İsveç, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve İrlanda, Türkiye’nin üyeliğini destekliyor. Avusturya ve Lüksemburg ise üyeliğe karşı. Almanya’da hükümet Türkiye’yi desteklerken, halk ve muhalefet farklı görüşte.

Fransa, Danimarka, Macaristan ve Yunanistan’da da benzer bir tablo söz konusu. Bu ülkelerde halk Türkiye’nin üyeliğine şiddetle muhalefet ediyor. Polonya, Belçika, Hollanda, Slovenya, Kıbrıs ve Baltık ülkelerinde de Türkiye’nin üyeliği konusunda farklı yaklaşımlar var.

Independent, Avrupa Komisyonu’nun yeni Başkanı Jose Manuel Barroso’nun Fransız Le Monde gazetesine verdiği demeçten alıntılar yapıyor.

Barroso demecinde Türkiye’nin müzakerelere başlayabilmek için insan hakları konusunda Avrupa Birliği kriterlerinin tümünü yerine getirmediğini belirtiyor ve "Türkiye Avrupa Birliği’nin kurallarına uyacak, Avrupa Birliği Türkiye’nin kurallarına değil" diyor.

Independent, bu demeci, Erdoğan’ın Brüksel ziyareti öncesinde Türkiye’ye önemli bir uyarı olarak niteliyor.
sansursuz
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2004 Çarşamba 09:31:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?