17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Avrupa´nın isteği ´Kürdistan´

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ’i ziyaret eden Avrupa Parlamentosu (AP) heyeti adına konuşan Çek parlamenter Miloslav Ransdorf , Kürtlerin politik mücadelesini ellerinden geldiğince desteklediklerini belirterek "Her ne kadar desteğimiz az olsa da biz ülke olarak, sizin bölgenize, mücadelenize, Kürdistan’a katkı sunmaya çalışıyoruz. Katkı sunmaya devam edeceğiz" dedi.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, AP parlamenterleri İtalyan Vittorio Agnolette, alman Andre Brie, Tobias Pflueger ve Karin Schüttpelz, Kürt Milletvekili Feleknaz Uca, Portekiz Miguel Porta ve Çek Milletvekili Miroslav Ransdorf’tan oluşan 7 kişilik heyet dün Diyarbakır Barosu avukatlarıyla birlikte Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 12 yaşındaki oğluyla birlike yargısız infaz sonucu öldürüldüğü iddia edilen Ahmet Kaymaz’ın ailesini ziyaret etti.

Konuşmasını Kürtçe yapan Feleknaz Uca, AP olarak olayın takipçisi olacaklarını vurguladı.

Milletvekilleri daha sonra olay hakkında geniş bilgi ve fotoğraf görüntüleri alarak Kızıltepe’den ayrılarak Diyarbakır’a geçti.

Önce Vali Efkan Ala ’yla görüşen heyet, daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir’i makamında ziyaret etti.

Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından bir açıklama yapan Baydemir, Türkiye’nin AB süreci için umutlu olduğunu söyledi.

AP heyeti adına konuşan Çek Miloslav Ransdorf, Türkiye’nin AB’ye girmesinin, Avrupa’nın Diyarbakır’la buluşması olacağını söyledi.

GÜNEYDOĞU’YA YATIRIM

Osman Baydemir’e hitap eden Ransdorf şöyle konuştu:

"Türkiye eğer AB’ye girmede ciddiyse, bunun için bölgenize ve Diyarbakır’a yatırım yapmak zorunda ve böylelikle ticaret ile yatırımın kapısını açmak zorunda. Sizin politik duruşunuzu, mücadelenizi elimizden geldiğince destekliyoruz. Her ne kadar desteğimiz az olsa da biz ülke olarak sizin bölgenize, mücadelenize, Kürdistan’a katkı sunmaya çalışıyoruz. Katkı sunmaya devam edeceğiz. Kürt sorununun çözülmesi hepimiz için önemli bir şans ve fırsat olacak."

CHP, DEHAP ve AKP il örgütlerini ziyaret ettikten sonra Class Otel’de basın açıklaması yapan AP parlamenterleri, Miloslav Ransdorf’un "Kürdistan" gafını savundu.

Grup sözcüsü AP’nin Kalkınma Komitesi Başkanı İtalyan Luisa Morgantini şöyle dedi:

"1999 yılında buraya geldiğimizde Kürt ve Kürdistan kelimelerini kullanmak sorun yaratıyordu. Ancak şu anda rahatlıkla gelip kullanabiliyoruz. Bu Türkiye’deki gelişmeleri gösteriyor. Bu kelimeyi kullanan, KONGRA-GEL dahil herkes ayrımcılıktan bahsetmiyor. Farklı devletlerden bahsetmiyor. İtalya’daki herkes Ciwan Haco’yu dinliyor. Bu güzel bir şey."
CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2004 Cumartesi 13:07:52
Güncelleme :28 Kasım 2004 Pazar 01:06:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?