Avrupa Parlamentosu’nun 2 aralıkta yapacağı genel kurul toplantısında tartışıp oylayacağı Türkiye raporunun taslağı basına sızdı.
CNN Türk'te Zeynel Lüle imzasıyla yayınlanan haberi alıntılayarak aktarıyoruz:
Taslakta, müzakerelerin ‘doğası gereği’ ucu açık olacağı ve doğrudan üyelik anlamına gelmeyeceği belirtiliyor. Raporda, Kıbrıs’tan asker çekilmesi, Ermenistan’la barış ve Alevilerin Müslüman azınlık olarak yasal korunmaya alınması talepleri yer alıyor.
Hollandalı Hıristiyan Demokrat milletvekili Camiel Eurlings tarafından kaleme alınan 37 maddelik rapor tasalağı ilk olarak 26 ekimde Parlamento’nun Dış İlişkiler ve İnsan Hakları Komisyonu’nda ele alınacak.
Müzakereler doğrudan katılım anlamı taşımıyor
Üzerinde pek çok değişiklik yapılması beklenen taslak raporda Türkiye ile müzakereler, ‘doğası gereği’ ucu açık bir süreç olduğu vurgulanıyor. Müzakerelerin doğrudan katılım anlamı taşımadığı da belirtiliyor.
Raporda üzerinde durulan konulardan biri de Kıbrıs konusu. Taslak raporda Kıbrıs’ın Türkiye tarafından tanınmamış olmasının ve 30 bin Türk askerinin Kuzey’de bulunmasının uluslararası toplumda kaygı yarattığı belirtiliyor. ‘İşgal gücü’ olarak tanımlanan Türk askerlerinin takvime bağlı olarak hızlı bir şekilde çekilmesi isteniyor.
Ermenistan’la sınır açılmalı
Türkiye ile Ermenistan arasında barışın sağlanması ve iki ülke arasındaki sınırın en kısa zamanda açılması da taslak raporunda talepler arasında yer alıyor.
Aleviler, Müslüman azınlık olarak tanınmalı
Eurlings’in Türkiye raporu dini azınlıklara yönelik ayrımcılığa son verilmesini, Alevilerin, Müslüman azınlık olarak tanınıp, bu statü çerçevesinde yasal korunma altına alınmasını da içeriyor. Taslak raporda ayrıca Heybeliada Ruhban Okulu derhal açılmalıdır deniyor.
Güneydoğu’da ekonomik kalkınma başlatılmalı
Güneydoğu için özel bir ekonomik kalkınma programı başlatılması, Avrupa Birliği Komisyonu’nun bu programa mali destek olması da talepler arasında yer alıyor.
Azınlık dillerinde yayın ve eğitim engeli kalkmalı
Taslak raporda azınlık dillerinde yayın ve eğitim önünde halen mevcut tüm kısıtlamaların kaldırılması gerektiği vurgulanmakla beraber, bu konuda şimdiye dek yapılan yasal değişikliklerin memnuniyet verici olduğu belirtiliyor.
İnsan hakları için ‘izleme mekanizması’ kurulmalı
Raporda "tüm Türkiye’de insan hakları denetimi yapabilecek bağımsız bir ‘izleme mekanizması’ kurulmalı deniyor. AB Komisyonu her yıl ‘etki raporu hazırlamalı’ ifadesi de yer alıyor.
Genelkurmay, Savunma Bakanlığı’na bağlanmalı
Taslak raporda ayrıca yeni bir anayasa hazırlanması, Genelkurmay Başkanı’nın da Savunma Bakanı’na bağlanması gerektiği ifade ediliyor.
Raporun bağlayıcı niteliği yok
AP raporunun şu aşamada hiçbir hukuki bağlayıcılığı bulunmuyor. Sadece AB liderlerinin 17 aralık kararından önce ‘AP’nin tavsiyeleri’ olma niteliği taşıyor.