19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Avrupa'nın son iş gününde Euro doları solladı

Irak rehine krizi yende gerileme oluştururken birçok yatırımcının işlem yapmadığı Paskalya tatili öncesi son işlem gününde, Avrupa para piyasalarında euro istikrarlı seyir izledi.

Avrupa para birimi Perşembe gününü New York’ta 1.2085 seviyesinden kapattıktan sonra Londra’da artış göstererek 1.2103 dolardan işlem gördü. Dolar ise yen karşısında değer kazandı. Perşembe günü 106.28 olan dolar/yen paritesi bugün Londra’da 106.42 yen seviyesine çıktı. Jeopolitik endişeler, ekonomik verilerin olumlu etkilerini silerken euro, dolar karşısında değer kazandı.

Beklentileri karşılayamayan Alman sanayi üretimi verilerinin ardından gelen ve işsizliğin azaldığını gösteren ABD istihdam verileri piyasayı dolar lehine çevirmiş fakat son birkaç gün içinde Amerikan askerlerinin Irak’ta bugüne kadar görülen en sert silahlı direnişle karşılaşması doların pozisyonunu bozmuştu.

Bu arada yine Irak’ta Japon askerlerinin ülkeden ayrılmaması halinde öldürülecekleri tehdidiyle 3 Japon sivilin rehin alınması yenin değer kaybetmesine yol açmıştı. Japon hükümeti olayın hemen ardından askerlerin çekilmeyeceğini bildirmişti.

CCF ekonomisti Nicolas Claquin, "Amerikan ekonomik göstergeleri gelişirken euro bölgesi verileri halen karmaşık bir tablo ortaya koyuyor. Bu durumda doların euro üzerinde güç kazanması gerekir ancak özellikle Irak kaynaklı jeopolitik güvenlik endişeleri doları baskı altına alıyor" dedi.

Himawari Securities’den döviz stratejisti Soichiro Mori de, para piyasasının bugünkü hareketi için, "Yabancı yatırımcılar, Irak rehine krizinin Nikkei endeksini vurması ile yen satıp dolar aldılar. Ancak Japon ihracatçıların mevcut jeopolitik güvensizlik ortamında dolar tutmayı riskli görmeleri ve satışa geçmeleri yabancıların başlattığı eğilimi bastırdı" yorumunu yaptı.

PARİS
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2004 Cuma 18:45:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?