19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Avustralya'da insan kaçakçısı bir Türk tutuklandı

Geçtiğimiz Kasım ayında Melville adasına gelerek Avustralya'ya sığınmak isteyen fakat Endonezya'ya geri gönderilen 14 Türk sığınmacının "İnsan Taciri" olduğunu iddia ettiği Mehmet Şeriban adlı Türk, Endonezya'da gözatına alınmasının ardından getirildiği Sidney'de Federal Polis (AFD) tarafından tutuklandı.
Sidney Uluslararası Havaalanı'nda Federal polis tarafından tutuklanan 39 yaşındaki Mehmet Şeriban'ın, 11 ayrı suçtan yargılanması bekleniyor.
Tutuklama hakkında basına bir açıklama yapan Avustralya Federal Adalet Bakanı Chris Ellison, Mehmet Şeriban isimli zanlının 17 Şubat 2000 yılında Ashmore Reef kıyılarına bıraktığı 14 Türk mülteciden sonra aranmaya başlandığını ve bugüne kadar Göçmenlik Yasalarına aykırı 11 ayrı suçtan dolayı mahkemeye çıkartılacağını belirtti.
Avustralya'ya yasadışı yollardan mülteci sokmakla yargılanacak olan Mehmet Şeriban'la ilgili dava dosyalarının daha da çoğalacağı öne sürülürken, daha önce adı Mehmet Şeriban'ın işbirlikçisi olarak anılan Sidneyli kebapçı Ali Çetin'in ise Federal polis tarafından tekrar sorgulanacağı bildirildi.
Mehmet Şeriban'ın kendilerini güzel bir hayat ve bol para vaadiyle kandırdığını öne süren ve hayale kapılarak Avustralya macerasına atılan 14 Türk, Endonezya'dan geri gönderildikleri Türkiye'de Avustralya aleyhine dava açma hazırlığına girişti.
Kendilerine bir avukat tutan ve Avustralya'yı İnsan Hakları Mahkemesi'ne şikayet edecek olan 14 Türk, prosedüre takıldı.
Avustralya'nın İnsan Hakları Beyannamesi'ne imza koymamış olmasının kendilerini zor duruma soktuğunu belirten 14 Türk, istenirse Avustralya'daki davalarda taraf olarak bulunabileceklerini belirtti.
O dönemde bulundukları Endonezya'nın başkenti Jakarta'da imkansızlıklarla boğuşan 14 Türk'ten 6'sı hemen Türkiye'ye geri dönerken, 8'i ise Avustralya'ya girebilmek için şanslarını hukuk yoluyla tekrar denemişti.
Kasım ayı başlarında Avustralya'nın Melville Adası'na kaçak yollarla gelerek ülkede gündem oluşturan mülteci olayı, iktidardaki John Howard hükümetinin geri dönüşümlü yasa çıkartarak Pasifik'teki 4 bin adayı gözden çıkarmasına yol açmış ve olay kamuoyunda "14 Türk mülteci" olarak yer almıştı.
9 Kasım tarihinde Avustralya'nın Endonezya'ya en yakın konumdaki adalarından Melville'deki bir plaja yanaşan 15 metre boyundaki balıkçı teknesinden inerek adanın toplum lideriyle konuşan 14 Türk mülteci ve 4 mürettebat, Deniz Kuvvetleri'ne ait 2 destroyerin nezaretinde Avustralya karasularından çıkarılmıştı.
Ülkede uzun süre gündemi teşkil eden mültecilerin ülkeye sokulmaması konusunda sert tedbirler alan Howard hükümeti, geri dönüşümlü bir kanunu alelacele geçirerek bölgede bulunan 4 bin civarındaki adayı Avustralya haritasından çıkarmıştı.
Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adıyamanlı olan 14 Türk, Avustralya'ya gelme maceralarını organize eden kişilerin Sidney'de kebapçılık yapan Ali Çetin ile arkadaşı Mehmet Şeriban olduğunu, Ali Çetin ile Ağustos ayında Endonezya'nın başkenti Jakarta'daki bir otelde buluştuklarını ve kendisine Avustralya'ya gitmeleri işini organize etmesi için para verdiklerini ileri sürmüştü.
Bir süre gözaltında kaldıktan sonra kısa adı IOM olan Uluslararası Mülteci Yardımlaşma Organizasyonu tarafından bir otele yerleştirilen sığınmacılar, yaşadıklarını telefonla İHA muhabirine anlatmıştı.
Avustralya'ya kabul edilmeyerek Endonezya'ya geri gönderilen 14 Türk'ten Adıyamanlılar grubunu oluşturan 6 kişi, 5 Aralık tarihinde International Organization for Migration (IOM), isimli Uluslararası Mülteci Yardımlaşma Organizasyonu'nun yardımıyla alınan Türkiye'ye gidiş uçak biletleriyle yurda dönmüştü. Kahramanmaraş ve Gaziantepliler'den oluşan 8 kişilik grup ise, Avustralya ya da Kanada'ya gidebilmek için hukuki mücadeleye girişmiş fakat onlarda sonraki haftalarda Türkiye'ye geri gönderilmişti.
LEVENT AĞAÇAYAK - SİDNEY (İHA)
Yayın Tarihi : 25 Mart 2004 Perşembe 10:30:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?