19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Avustralya'dan mültecilere oturum

Avustralya Federal Göç İşleri Bakanı Amanda Vanstone'nin, "geçici vize (TPV) sahiplerinin 'sürekli oturma izni başvurusu' yapmalarına imkan verecek bir yasa teklifi" hazırlanması talimatını verdiği ileri sürüldü.
The Age Gazetesi'nde birinci sayfadan duyurulan habere göre, Avustralya'da halen geçici vize ile yaşayan 9 bin dolayında mülteci bulunuyor. Bakanlık sözcüsü, konuya ilişkin bir yorum yapmayacağını söyledi.
TPV uygulaması; bazı iktidar milletvekilleri, muhalefet ve insan hakları kuruluşları tarafından, uzun zamandır eleştiriliyor. Bu vizeye sahip olanlar, gerçek mülteci olsalar bile sürekli oturma iznine sahip olamıyor. Bu vize sahipleri; ailelerini Avustralya'ya getiremiyor, yurt dışı seyahatler yapamıyor.
The Age Gazetesi'nin aldığı bilgilere göre yeni yasa, özellikle ülkelerine geri dönmeleri şu anda mümkün olmayan 4 bin 200 Iraklı'yı hedefleyecek. Yasadan, Afgan ve İranlılar da yararlanacak.
Federal Hükümet, TPV uygulamasının değiştirilmesi için özellikle kendi milletvekillerini baskı altında tutuyor.
Koalisyon ortağı Ulusal Parti Milletvekili Kay Hull, kırsal bölgelere yerleşen ve suç işlemeyen TPV sahiplerine oturma izni verilmesini istedi.
Göç İşleri Bakanı Amanda Vanstone, Irak'taki istikrarsızlık nedeniyle TPV'li Iraklılar'ın işlemlerinin dondurulabileceğini söyledi. Bakanlık görevlilerinin, önümüzdeki 6 ayda süresi dolacak 2 bin 70 geçici vize sahibinin işlemlerini yetiştirmekte zorlandığı kaydedildi.
Başbakan John Howard, geçen hafta Irak'ta öldürülen Geçici Yönetim Üyesi İzzet Salim'in cenazesine katılabilmesi için, TPV ile Sidney'de yaşayan Salim'in oğlu Riad Al Hujaj'a özel izin vermişti. Normalde TPV sahibi olanlar, Avustralya'dan ayrılırlarsa dönmelerine izin verilmiyor.
Hükümet daha önce eşi Bali'deki bombalı saldırıda ölen Mohamad Ebrahim Samaki'nin çocuklarını teselli etmesi ve 3 çocuğu SIEV-X gemisinde boğulan Ahmed Alzaim'in karısını görmesi için Endonezya'ya gitmelerine izin vermemişti.
Muhalefet Göç İşleri Sözcüsü Stephen Smith, TPV ile Avustralya'da bulunanların resmi mülteci olduğunu ve toplum içinde yaşamalarına izin verilmesi gerektiğini söyledi. Smith, "Howard Hükümeti'nin TPV sistemi ile, bu insanların hayatlarında her şey belirsiz durumda. Hayatlarının geri kalan kısmını Avustralya'da belirsizlik içinde geçirebilirler" dedi.
LEVENT AĞAÇAYAK - SİDNEY (İHA)
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2004 Cumartesi 07:09:11
Güncelleme :29 Mayıs 2004 Cumartesi 18:30:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
huseyin altuntas IP: 88.228.118.xxx Tarih : 6.05.2008 14:28:25

suan askerlıgımı yenı bıtırdım turizim işiyle ugrasıyorum avusturalyada yasamak cok ısterım ole bı fırsat varsa hemen bas vururum