18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Avusturya muhaleti Türkiye için referanduma karşı

Avusturya’da muhalefet partileri, koalisyon hükümetinin sunduğu, “Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği için referandum yapılmasına ilişkin partiler arası ittifak” önerisini reddetti.

Koalisyon hükümetinin önerisi Avusturya parlamentosu bugünkü olağanüstü toplantısı sırasında geldi. Teklifi, koalisyon hükümetinin büyük ortağı Hıristiyan demokrat eğilimli Halk Partisi (ÖVP) lideri ve Başbakan Wolfgang Schüssel ile küçük ortak aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi (FPÖ) üyesi Başbakan Yardımcısı Hubert Gorbach tarafından ortaklaşa hazırlandı.

Ana muhalefet konumundaki Sosyal Demokrat Parti (SPÖ), öneriyi, ”Türkiye konusunda 17 Aralık zirvesinden önce halkın oyuna başvurmalıydınız. 10 veya 15 sene sonraki bir gelişme için bugünden siyasi partileri yükümlülük altına sokamazsınız” gerekçesiyle reddetti.

BAŞBAKAN SCHÜSSEL’E CİDDİYET ÇAĞRISI

Yeşiller Partisi temsilcileri ise Başbakan Schüssel’i, “Türkiye konusunda daha ciddi olmaya” davet ederken, partinin lideri Alexander Van Der Bellen, Türkiye’nin tam üyeliği için AB genelinde bir referandum yapılmasının daha uygun olacağını söyledi.

Van Der Bellen, koalisyon hükümetinin “partiler arası ittifak” önerisini, “hile dolu bir paket” olarak nitelendirdi ve “15 yıl sonra dünyanın nasıl olacağını şimdiden kimsenin tahmin edemeyeceğini” kaydetti.

AB’DE GENEL REFERANDUM ÖNERİSİ

Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ise dün gece Avusturya Devlet Televizyonuna (ORF) yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin tam üyeliğinin AB genelinde referanduma sunulması” yolundaki görüşünü yineledi.

“Müzakere süreci olumlu şekilde sonuçlanırsa bugünkü Türkiye değil, 10 yıl sonraki Türkiye tam üye olacak. Aynı şekilde bugünkü Avrupa değil, 10 yıl sonraki Avrupa Türkiye’yi tam üyeliğe alacak” diyen Fischer, Avusturya hükümetinin de Türkiye’nin tam üyeliğine ilişkin referandum önerisini çok iyi düşünmesi gerektiğini söyledi.
AA
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2004 Çarşamba 16:14:11
Güncelleme :23 Aralık 2004 Perşembe 12:04:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?