18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Avusturya´da Yeni Türk Lirası krizi

YTL’nin Euro’ya olan benzerliği ülkede panik yarattı. 160 bin sigara ve meşrubat makinesinde 4.8 milyon Euro harcanarak değişiklik yapılacak.

Yılbaşında dolaşıma çıkacak madeni 1 Yeni Türk Lirası ve 50 Yeni kuruşun, 1 ve 2 Euro ile aynı ebatta olduğunu iddia eden Avusturyalı sigara ve meşrubat makineleri işletmesi, YTL’nin kullanılmasını önlemek için makinelerin para kanallarını değiştireceğini açıkladı.

Avusturya basınında, Madeni YTL’nin Euro ile aynı ebat ve ağırlıkta olduğu yolundaki haberler üzerine açıklama yapan sokaktaki Sigara ve Meşrubat Makineleri İşletmesi Başkanı Johann Wieland, "ülke genelindeki 160 bin sigara otamatının, madeni para atılan kanalındaki elektronik sistemi değiştirmek gerektiğini" söyledi.

Üç yıl önce, Avusturya’nın ulusal para pirimi Şiling’ten Euro’ya geçiş sırasında da benzer bir değişiklik yaptıklarını anımsatan Wieland, "sigara ve meşrubat makinelerinin para kanallarındaki elektronik sistemin değiştirilmesinin makine başına 300 ile 500 Euro’ya malolacağını’’ kaydetti.

160 BİN MAKİNE DEĞİŞECEK

Türkiye’de YTL’nin 1 Ocak’tan itibaren tedavüle gireceğini belirten Wieland, ülke genelindeki 160 bin makinede gerekli değişikliği yapamayacaklarını, bu yüzden de geçici olarak makinelerdeki Euro kanalını kapatmayı planladıklarını bildirdi.

Avusturya basınında yer alan haberlerde, madeni 1 YTL’nin Avusturya’daki sigara makinalarında 2 Euro yerine, 50 kuruşun ise 1 Euro yerine kullanılabileceği öne sürüldü. Avusturya’da bir paket sigara 3.40 Euro’dan satılıyor.

İddia edildiği gibi madeni 1 YTL ile 50 kuruşun sigara makinelerinde kullanılabilmesi halinde, makineye 2 YTL atan kişi bir paket sigara aldıktan sonra 0.60 Euro da geri alabilecek. YTL tedavüle çıkmadan paniğe kapılan Avusturya’daki Sigara ve Meşrubat Makinaları İşletmesi (Automatenhersteller), YTL için makinelerde yapacağı değişiklik için 4.8 milyon Euro para harcayacak.
SABAH GAZETESİ
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2004 Salı 11:17:08
Güncelleme :28 Aralık 2004 Salı 12:42:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?