30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Ay tutulması büyüledi

Ay'ın bakır rengine büründüğü "Parçalı Ay Tutulması" gerçekleşti. Türkiye'den çıplak gözle izlenebilen tutulma TSİ 21.24'te başladı ve 00.10'da tam tutulma yaşandı. Ankaralılar, Ankara Üniversitesi (AÜ) Rasathanesi tarafından tutulma nedeniyle düzenlenen etkinlikte teleskopla gökyüzünü izlediler. Etkinlikte, katılımcılara uzman astronomlar tarafından tutulmayla ilgili bilgi verilirken, slayt gösterisi yapıldı. 

Rasathane yetkilileri, tutulmanın Türkiye'nin her yerinden izlenebildiğini anımsatarak, etkinliğe katılanların, tutulmanın görsel yönünden çok bilimsel yönünü takip ettiğini belirtti. TSİ 21.24'te Ay'ın, Dünya'nın yarı gölge konisine girmesi ile başlayan tutulma, saat 22.36'da Ay'ın Dünya'nın tam gölge konisine girmesi ile devam etti ve maksimum tutulma saat 00.10'da gerçekleşti. Dünya atmosferinin Güneş'ten gelen mavi ışınları saçıp, kırmızı ışınları kırarak Ay'ın üzerine düşürmesinden dolayı Ay'ın bakır renginde göründüğü tutulma, çıplak gözle de izlenebildi. Ay tutulması, Dünya'nın Ay ile Güneş arasında bir noktada bulunması sonucu, Ay'ın, Dünya'nın gölge konisinin içerisinde kalmasıyla gerçekleşiyor. 

Ancak Ay'ın, Dünya etrafındaki yörüngesi ile Dünya'nın, Güneş etrafındaki yörüngesinin arasındaki açı nedeniyle her tutulmada Ay, Dünya'nın gölge konisine tam girmeyebiliyor. Bu durumda gerçekleşen tutulma "Parçalı Ay Tutulması" olarak adlandırılıyor

AA
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2008 Pazar 01:19:01
Güncelleme :17 Ağustos 2008 Pazar 01:21:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mk IP: 87.123.141.xxx Tarih : 17.08.2008 14:55:28

bencede ben almanyada yasiyorum sirf bu ani görmek icin normalde saat 23 de almanya saati ile hic uyumadim ama Allaha sükür ki havada bir tek bile bulut yoktu vede basindan sonuna kadar izledim bu olayi. iste bu Allahin bir hikmeti vede en son olarak Allah günahlarinizi affetsin Gecmis olan Berat kandilinizide kutluyorum.