23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Aydınlanma ve Türkiye’nin unutulan tarihi: Köy Enstitüleri

Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 65. yıldönümü nedeniyle bugün çeşitli etkinlikler düzenlenecek. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, enstitülerin bir dönem laik, demokratik düzen karşıtlarının "korkulu rüyası" haline geldiklerini vurguladı.

Baykal, mesajında enstitülerden mezun olanların sadece öğretmen değil, aynı zamanda toplum önderleri olduklarını dile getirdi.

Köy Enstitüleri’nde yetişen köy çocuklarının Türkiye’nin edebiyat, sanat, eğitim, yönetim alanında toplumun en saygın isimleri arasında yer aldığını anlatan Baykal, "Köy Enstitüleri sadece bir eğitim kurumu olarak değil, Türkiye’nin kırsal alandaki yetenekli insanlarının toplumsal değişim projesi olarak da önem taşımıştır" dedi.

Köy Enstitüleri’nin bir dönem laik, demokratik düzen karşıtlarının "korkulu rüyası" haline geldiğini dile getiren Baykal, şöyle konuştu:

"Köy Enstitüleri sistemi uluslararası planda özgün bir eğitim ve dönüşüm yöntemi olarak takdirle anılmıştır. Türkiye’ye önemli katkıları oldu. Ne yazık ki bu dönüşümden rahatsız olanlar, 1954 yılında Köy Enstitüleri’ni tamamen kapattılar."

Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Ertuğrul Kazancı da "Köy Enstitüleri eğer planlandığı süreci yaşasaydı, ülkemizde demokrasinin altyapısı bu kadar çürük olmazdı" dedi.

Enstitülerin aydınlanma devriminin en önemli ve başarılı kurumlarından biri olduğunu kaydeden Kazancı, şunları kaydetti:

"İsmet İnönü, Hasan Âli Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç ’un Cumhuriyetçi ve devrimci kuşakları yetiştiren Köy Enstitüleri’ni hayata geçirmekle yurda ve ulusa yaptıkları hizmet, her takdirin üzerindedir. Enstitülerin 1954’te kapatılması ise Türk aydınlanmasına karşı yapılan en kötü müdahalelerden biridir. Bu noksanlık giderilememiş ve hiçbir kurumla yeri doldurulamamıştır."

Enstitülerin kuruluş yıldönümü nedeniyle bugün Hasanoğlan’da çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı, Çankaya Belediyesi ile Hasanoğlan Belediyesi’nin ortaklaşa düzenleyeceği etkinlikler kapsamında yazar Talip Apaydın, Prof. Dr. Türkan Saylan, Prof. Dr. Mustafa Altıntaş, öğretmen Zarife Sakarya ile İleri Küçükkaraca’nın konuşmacı olarak katılacağı panel gerçekleştirilecek.

Program kapsamında uçurtma şenliği, ağaç dikme töreni ile park ve anıt açılışları da yapılacak.

sansursuz.com
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2005 Pazar 13:42:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?