18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Babacan: 10 yıl sonra borcumuz olmayacak

Devlet Bakanı Ali Babacan, Türkiye’nin 10 yıl sonra borcu olmayan bir ülke olacağını söyledi. Babacan, bu nedenle Türkiye’nin Avrupa’nın lokomotifi haline geleceğini, AB içindeki yerinin tartışılmaması gerektiğini vurguladı.

Devlet Bakanı Ali Babacan, son üç yıldır Türkiye’nin “sessiz bir devrim” dönemi geçirdiğini söyledi.

Türkiye’de bundan önceki dönemlerde çok büyük bir enflasyon sorunu yaşandığını, enflasyonun 2-3 haneli rakamlara ulaştığını, bu ortamın 30 yıl sürdüğünü anlatan Babacan, şöyle konuştu: “İlk defa enflasyonun düştüğünü ve tek haneli rakama indiğini görüyoruz. 2005’te hedefimiz yüzde 8 ama şu anda yüzde 7.5’a kadar inebileceğimizi de gösteriyor. Şimdi nominal faizler yüzde 16-17’ye, reel faizler de yüzde 9-10’a indi. Faizler halen de yüksek. Ama bu, Türkiye hazinesinin tarihinde en düşük enflasyon.”

Babacan, “Programa göre, enflasyon hedefimiz yüzde 8, ondan sonraki yıl yüzde 5, bir sonra ki yıl da yüzde 4 olacak. Üç yıl içinde büyüme rakamlarında yüzde 5’erli artış öngörülüyor” dedi.

Yabancı Sermaye Yasası değişikliğiyle, Türkiye’den içeriye ve dışarıya sermaye getirilip götürülebildiğini, yılbaşından bu yana Yeni Türk Lirası’nı kullanmaya başladıklarını anlatan Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

TÜRKİYE EKONOMİSİ ÇOK CANLI

Türk ekonomisinin çok canlı olduğunu dile getiren Babacan, turist sayısının ve gelirinin arttığını, bu yıl 20 milyon turistin Türkiye’ye geleceğini ifade etti. Yabancı sermaye yatırımında büyük artış olduğuna da dikkati çeken Babacan, şöyle devam etti: “Türkiye’de çok önemli değişiklikler oluyor. 2 yılda 3 bin yatırımcı Türkiye’de yatırım yaptı.’

TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ TARTIŞILMAMALI

AB’de bazı ülkelerin halen Türkiye’nin üyeliğini tartıştığını belirten Bakan Babacan, “Bugünkü Türkiye’yi değil, 10 yıl sonraki Türkiye’yi düşünelim. Çünkü bugünkü kuşak yerine yeni bir kuşak ve yeni bir siyasal ve farklı bir zihniyet olacak. Türkiye 10 yıl sonra borcu olmayan bir ülke olacak. Avrupa’da ekonomi yıllık yüzde 2-3 büyürken, Türkiye’nin kalkınma hızı yüzde 5-7 arasında olacak. Bu nedenle Türkiye, Avrupa’nın lokomotifi haline gelecek bir ülke olabilir. Türkiye’nin Avrupa Birliği içindeki yeri bir daha tartışılmamalı” diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2005 Salı 00:20:05
Güncelleme :24 Mayıs 2005 Salı 00:23:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mustafa Demir IP: 81.215.224.xxx Tarih : 25.05.2005 12:15:45
Ben bu hükemet ile 10 yıl sonrasının Türkiye' sin hayal edemiyorum.Cumhuriyet tarihindeki en istikrarlı ve kararlı hükümetlerden biri olan bu hükümetin daha büyük başarılara imza atacağını,Türkiyeyi Avrupanın da ötesine taşıyacağınıdüşünüyor, Devlet Bakanımız Sayın Ali BABACAN' a yeni görevinde başarılar diliyorum. Hükümeti bütün icraatlarında içtenlikle destekliyorum.