19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Babacan: Türk ekonomi tarihinde yeni bir dönem başladı

Devlet Bakanı Ali Babacan, bugün açıklanan Aralık ayı enflasyon verilerinin, birçok açıdan sevindirici olduğunu belirterek, "Hükümetimizin temel hedefi olan ’istikrar içinde kalkınma’nın birinci yılına ait ilk somut rakam olan fiyat artış hızları Türk ekonomi tarihinde artık yeni bir dönemin başladığına işarettir" dedi.

Aralık ayı yıllık tüketici fiyatlarındaki (TÜFE) enflasyon rakamları ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Devlet Bakanı Babacan, enflasyon açısından 2003 yılının bir rekor yılı olduğunu belirterek, toptan eşya (TEFE) fiyat artış oranlarının ilk defa olarak 4 ay üst üste eksi olarak gerçekleştiğini ifade etti. Babacan, Haziran ve Temmuz aylarında TEFE ve TÜFE fiyatlarının aynı anda negatif çıktığını hatırlatarak, 2003 yılındaki yüzde 5’lik büyüme tahmininin yakalanmasından sonra 2004 ve sonrası için de ’istikra içinde kalkınma’nın süreceğinin anlaşıldığını vurguladı.

Babacan, 2003 yılı içerisinde yaşanan gelişmelerin en önemlisinin sosyal politikalar çerçevesinde düşük ücretli emeklilier, çiftçilere, hiçbir sosyal güvencesi olmayan yaşlılara, fakir ailelere dağıtılan nakti ve ayni desteğin enflasyon hedefinden en ufak bir sapmaya yol açmadığının altını çizerek, popülist politikalar ile sosyal politikaların ayrımının bu noktada kendini gösterdiğini anlattı. Kaynağı olan, gerekçesi belli, hesabı kitabı titizlikle yapılmış sosyal politikalara 2004 yılı ve takip eden yıllarda da devam edecekleri belirten Babacan, böylelikle gelir dağılımındaki uçurumu azaltma yönünde başlayan kısmi iyileşmenin daha hissediler bir hal olacağını kaydetti. Babacan, 2004 yılında enflasyonla mücadelenin artarak süreceğini belirterek açıklamasına şöyle devam etti:

"Enflasyon ile mücadelede gösterdiğimiz kararlılık, disipin ve cesaret 2004 yılında da artarak devam edecek, elde ettiğimiz başarının sağladığı motivasyonla Türkiye yüzde 12 hedefini de yakalayabilecektir. 2004 yılında çok daha titiz ve detaylı bir mücadele yürütülecek, yüksek ve belirsiz enflasyon sorunu Türkiye’nin gündeminden çıkacaktır".

Hükümet olarak belirledikleri hedeflerin tümünü yakaladıklarını, hatta 2003 yılı başında dile getirilen en iyimser tahminlerin bile ötesinde seviyelere ulaşıldığını vurgulayan Babacan, büyüme, faiz dışı fazla, ihracat artışı, kamu borç rasyosundaki düşüş, TL’nin itibar kazanması, düşen iç ve dış borçlanma faizlerinde elde edilen başarının en sumut göstergesi olduğunu ifade etti. Babacan, 2004 yılı içerisinde tüm hedeflere ulaşılabilmesi, yeni rekorların kırılabilmesi, öncelikle de ekonomik iyileşmenin günlük yaşama yansıyabilmesi için gerekli tüm tedbirlerin alındığının altını çizerek, "Artık şu çok belirgin şekilde görülmüştür ki, Türkiye için güzel yarınlar hayal değildir, uzak da değildir" ifadesini kullandı.

ANKARA
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2004 Cumartesi 18:35:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?