19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Bağdat-ABD anlaşması

Irak hükümeti, ülkede işgali 20 Mart 2003'ten beri sürdüren Amerikan ordusunun 3 yıl daha kalmasını kabul etti.

Hükümet sözcüsü Ali Debbağ ve Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nın verdiği bilgiye göre, konuyu bugün görüşen Irak kabinesi, ABD ordusunun 3 yıl daha kalmasına oy birliğiyle onay verdi.

Böylece ABD ile müzakere edilen güvenlik anlaşmasını kabul eden Irak hükümetinin bu kararının, 275 milletvekilinin bulunduğu parlamentoda nihai olarak onaylanması gerekiyor.

Güvenlik anlaşması, ABD ordusunun 2009 ortasına kadar kentlerin sokaklarından, 2011 yılı sonunda da ülkenin tümünden çekilmesini öngörüyor. ABD'nin Irak'ta kalışıyla ilgili BM kararı, 31 Aralıkta sona eriyor.

Beyaz Saray, Irak Hükümetinin, ABD ile uzun süre müzakere edilen güvenlik anlaşmasını kabul etmesini "olumlu bir aşama" olarak değerlendirdi.

Beyaz Saray sözcüsü Gordon Johndroe, Irak Hükümetinin güvenlik anlaşmasını imzalamasından memnuniyet duyduklarını belirterek, bunun önemli ve olumlu bir aşama olduğunu söyledi.

"Süreç henüz tamamlanmasa da yakında Irak halkı ve ABD'ye yarayacak bir anlaşmaya varmayı umut ettiklerini ve bundan emin olduklarını" ifade eden Johndroe, "bu anlaşmanın bölge ve dünyaya iki hükümetin de istikrara kavuşmuş, demokratik ve güvenli bir Irak istediğini hatırlatan bir mesaj göndereceğini" kaydetti.

AA
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2008 Pazar 22:02:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?