18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Bağdat ve Basra'da Şii'lere yönelik saldırılar:143'ten fazla ölü var

Irak'ın Bağdat ve Kerbela kentlerinde bu sabah Şiileri hedef alan bir dizi saldırı ardından, ölü sayısı hala yükseliyor. Irak'taki Amerikan ordusundan yapılan açıklamaya göre bu iki saldırıda ölenlerin sayısı 143'e ulaştı. Ancak bu sayının daha da artabileceği belirtiliyor.

Şiilerin en önemli dini günlerinden biri olan Aşure günü törenleri sırasında düzenlenen saldırılar sonucu 430 kişi de yaralandı.

Irak'taki Geçici Yönetim Konseyi, saldırılar sonrası ülkede üç gün yas ilan etti.

Konsey üyelerinden Adnan Paçacı, saldırıyı düzenleyenlerin ülkede istikrarsızlık yaratmak istediklerini, ancak bunu başaramayacaklarını söyledi.

Konsey'in Şii, Sünni ve Kürt üyeleri de, aralarındaki görüş ayrılıklarını bir kenara bırakarak, ortak bir açıklamayla saldırıları kınadı.

Konsey üyeleri, 'Irak'ta bir mezhep savaşı yaşanması için halkı kışkırtmaya çalışanların, başarısız olacaklarını' vurguladı.

Saldırı ardından tutuklamalar var

ABD ordusundan bir sözcü, başkent Bağdat'taki saldırıyı üç intihar saldırganının düzenlediğini dördüncü bir kişinin ise yakalandığını söyledi.

Polonyalı askeri yetkililer de Kerbela'daki saldırılara karışan iki kişinin ele geçirildiğini, bu kişilerin havan topu saldırısı düzenleme hazırlığındayken yakalandıklarını söyledi.

Kerbela bölgesinin güvenliğinden Polonya liderliğindeki çok uluslu bir güç sorumlu.

Saldırılar matem gününde geldi

Şiiler için en önemli dini günlerden biri olan Aşure Günü'nde düzenlenen bu saldırılardan ilki sabah saatlerinde Kerbela'da düzenlenmişti.

Yüzbinlerce kişinin İmam Hüseyin ve yakınlarının katlini anma törenlerine katılmak üzere bir araya geldiği kentte, arka arkaya 6 patlama meydana gelmiş ve silah sesleri duyulmuştu.

Amerikalı yetkililer buradaki saldırlarda hem intihar eylemcilerinin, hem uzaktan kumandalı patlayıcıların hem de havan toplarının kullanıldığını söylüyor.

Kerbela'daki saldırılarda en az 50 kişinin öldüğü bildiriliyor.

Kentte bir hastanenin çevresinin cesetlerle dolu olduğu ve Şiilerin olay ardından yaşanan paniğe karşın sokaklarda dini törenlerini sürdürdükleri de bölgeden gelen haberler arasında.

Camilerden de halka kan vermeleri çağrısı yapılıyor.

Kerbela'daki saldırılarla aynı sıralarda, başkent Bağdat'ta da bir dizi patlama meydana geldi.

Bağdat'taki saldırının hedefi, Şiilerin kentteki en büyük ibadethanesi olan Kazimiye Camii'ydi. Dört patlamayla sarsılan cami, Aşure gününü ananlarla doluydu. Patlamalar sonucu en az 58 kişi öldü. 130 kadar kişinin de yaralandığı bildiriliyor.

Daha önceki açıklamalarda camiye havan topları atıldığının duyurulmasına rağmen, Amerikalı yetkililer şimdi saldırıyı intihar eylemcilerinin gerçekleştirdiğini söylüyorlar. Amerikalı askerler ise olay yerine gittiklerinde öfkeli kalabalık tarafından taşlandılar.

Eski Irak lideri Saddam Hüseyin'in devrilmesinin ardından, Şiiler Irak'ta uzun yıllar sonra ilk kez, Aşure günü törenlerine katılıyordu. Bu törenler Saddam Hüseyin döneminde, nüfusun çoğunluğunu oluşturmalarına rağmen yönetimde söz sahibi olmayan Şiilerin bir araya gelmesine engellemek amacıyla yasaklanmıştı.

Dünya saldırıları kınadı

İran, Kerbela ve Bağdat'taki patlamaları, 'alçakça terör saldırları' olarak nitelendirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, saldırları düzenleyenlerin insanlıktan yoksun olduklarını söyledi.

Sözcü ayrıca, Irak'ta Amerika Birleşik Devletleri öncülüğündeki işgal güçlerini, ülkede güvenliği sağlayamamakla suçladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ise, saldırıların Irak'ta geçici bir anayasa üzerinde anlaşmaya varılmasından ardından yapılmasının tesadüf olmadığını söyledi.

Almanya ve Fransa da saldırıları kınadıklarını duyurdu.

Bağdat'ta Amerikan aracına saldırı

Bu arada Bağdat'ta bir Amerikan askeri aracına da saldırı düzenlendi.

Saldırı sonucu bir Amerikan askeri öldü, bir diğer asker de yaralandı.

Askeri bir sözcü, araca el bombası atıldığını söyledi.

Irak'ın işgal edildiği geçtiğimiz yılın Mart ayından bu yana düzenlenen saldırılarda, yaklaşık 550 Amerikan askeri öldü.

BAĞDAT/KERBELA
Yayın Tarihi : 2 Mart 2004 Salı 20:38:00
Güncelleme :2 Mart 2004 Salı 20:39:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?