27
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Bağdat'ta intihar saldırısı: 23 ölü, 100'den fazla yaralı

Karargah girişinde, ABD ordusuyla iş yapan kişilerin sırada beklediği sırada düzenlenen saldırıda aralarında ABD’lilerin de bulunduğu 100’den fazla yaralı var. Bazı görgü tanıkları intihar saldırısı sırasında iki jipin kullanıldığını öne sürdüler. ABD Ordu Sözcülüğü, karargah girişindeki bariyerin, araçların içeri girmesini önleyerek can kaybının artmasını büyük ölçüde engellediğini belirttiler.

İşgal birliklerinin kullandığı bu mekan, aynı zamanda devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'in eski saraylarından biriydi. Yeşil Hat diye adlandırılan bölgenin etrafında gerçekleşen patlamanın şimdiye kadar Bağdat'ta olan en büyük patlamalardan biri olduğu bildiriliyor.

Bağdat'ın en işlek dört yol ağızlarından birinde gerçekleşen patlamanın, sabah sekizde olmasının, yani insanların işlerine gitmek için sokaklarda olduğu bir saatte denk gelmesinin yaralı ve ölü sayısını arttırdığı belirtiliyor.

Karargahın etrafındaki çelik duvarların patlamanın şiddetini hayli azalttığı ancak buna rağmen, patlamanın bölgeye iki kilometre uzaklıktaki binalardan bile hissedildiği ve bölgedeki birçok binanın hasar gördüğü bildiriliyor.

Patlamada onlarca kişinin yararlandığı, en az sekiz arabanın parçalandığı söyleniyor. CNN, Bağdat’tan yaptığı canlı yayınında kaldırımlardaki cesetleri gösteriyor, ancak henüz ölü konusunda net bir rakkam yok.

Amerikan askeri yetkililerinin ilk verdiği rakkamlarda 4 Iraklı güvenlik görevlisinin, 1 Amerikalı askerin, 4 Amerikalı sivilin, 22 Iraklı sivilin yaranlandığı, 16 Iraklı sivilin ve 2 Amerikalı'nın da öldüğü bildirildi. Ancak ölen Amerikalıların sivil veya asker olup olmadığı açıklanmadı.

Patlama, Amerika'nın Irak'taki en üst düzey idarecisi Paul Bremer'in yönetimin Iraklı sivillere devredilmesi konusunu görüşmek üzere Washington’da bulunduğu bir zamanda meydana geldi. Bremer'in Pazartesi günü Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'la görüşmesi ve BM'nin Irak'taki çalışmalarına yendiden başlamasını istemesi bekleniyordu.

Pentagon ise haftasonunda Irak'daki Amerikalı asker sayısını 25 bin kadar azaltmayı planladığını açıklamıştı.

Tikrit'te bir otomobilde patlama: 2 Iraklı öldü

Irak'ın Tikrit kentinde, patlayıcı taşıyan bir aracın infilak etmesiyle, araçtaki 2 Iraklı öldü.

Patlamanın dün akşam Tikrit'te bir caddede, bir Amerikan devriyesinin yakınında meydana geldiği bildirildi.

4. Piyade Tümeni'nden Bryan Luke, bu kişilerin ne tür bir saldırı planladıklarının henüz bilinmediğini söyledi.

İnfilak eden beyaz Mercedes marka otomobildeki üçüncü kişinin sağ çıktığı ve Tikrit'te bir hastaneye götürüldüğü, daha sonra sorgulanacağı bildirildi.Patlamanın dün akşam Tikrit'te bir caddede, bir Amerikan devriyesinin yakınında meydana geldiği bildirildi.

Sansürsüz.com/Ajanslar
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2004 Pazar 00:00:19
Güncelleme :19 Ocak 2004 Pazartesi 10:29:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?