19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Bağdat'ta 'İşkence' protestosu

Irak'ı işgal eden ABD önderliğindeki Koalisyon askerlerinin mahkumlara yaptıkları işkencelerin fotoğraflarının dünya medyasında yayınlanmasının ardından bir grup Iraklı, Bağdat'ın dışındaki Ebu Garib Hapishanesi önünde eylem yaptı. Hapishanenin önüne gelen Iraklılar, ABD'den mahkumlara yaptığı kötü uygulamalara son vermesini istedi.
Saat 12.00 sıralarında hapishane önüne gelen Iraklılar, Ebu Garib Cezaevi önündeki teller önünde uzun süre ABD aleyhinde sloganlar attı. 3 saati aşkın süren eylemin arkasından göstericiler, olaysız şekilde dağıldı.
Eylem sırasında, ABD'li askerler de nöbet tutmayı sürdürdü. Tel örgülerin çevresinden "Hürriyet bu mu?" diye bağıran Iraklılar'dan Kerim Taha Hasan Duleymi, 6 ay Ebu Garib Cezaevi'nde kaldığını belirterek, "Beni para kaçırmak ve soygun yapmakla suçladılar. Buradaki paraların hepsini Amerikalılar çaldı" dedi.
"Irak Geçici Yönetim Konseyi varmış. Bakalım bu konsey ne zaman konuşacak" diyerek tepkisini dile getiren Duleymi, "Bunlar Amerikalıların dediklerinin dışına çıkamayacak ve Irak'ı savunamayacak. Bizi sözde Saddam Hüseyin'in diktasından kurtarmaya geldiler. Ama biz gördük ki Saddam Hüseyin konseyden de ABD'den de daha şerefliymiş. Bizce Saddam Hüseyin'i baştacı yapmaları lazım" diye konuştu.
Leyla Esad isimli bir Iraklı da, oğlu Muhammed Rada Abdülhamit Esad'ın aylardır burada tutulduğunu söyleyerek, her ay Ebu Garib Hapishanesi'ne oğlunu görme umuduyla geldiğini fakat her zaman bir mazeret uydurularak çocuğunun kendisine gösterilmediğini söyledi.
Tutuklu yakını Iraklı diğer kadınlar ise, "Asıl diktatör Amerikalılardır. Diktatör Saddam Hüseyin değil, burada yakınlarımıza zulmedenlerdir" şeklinde konuştu.
BİLGİN ŞAŞMAZ/MUHAMMED SALİH - BAĞDAT (İHA)
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2004 Salı 16:12:32
Güncelleme :4 Mayıs 2004 Salı 16:33:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?