18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Bağdat’ta Şiilere çifte saldırı

Irak’ta, yarınki Aşure günü öncesinde Şiilere yönelik saldırılar tırmanışa geçti. Başkent Bağdat ve İskenderiye’de düzenlenen 5 ayrı saldırıda 30 kişi öldü.


İlk saldırı, Bağdat’ın güneybatısındaki Dura bölgesinde bir Şii camii önünde düzenlendi. İntihar saldırısında 15 kişi öldü.


İkinci saldırıda, yine Bağdat’ın batısındaki bir Şii camii hedef alındı. Olayda iki kişi hayatını kaybetti.


İskenderiye’de bir Şii camii önünde bomba yüklü araç havaya uçtu. Saldırı sonucu yedi kişi hayatını kaybetti.


Başkent Bağdat’ta bir Şii camii yakınlarına havan topu isabet etmesi sonucu üç kişi öldü.


Yine başkentte düzenlenen bir diğer intihar saldırısında da üç kişi hayatını kaybetti.

Saldırılar, binlerce Şii’nin Aşure Günü için Bağdat’a geldiği gün düzenlendi. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde Şii kentlerinde düzenlenen saldırılarda 170’i aşkın kişi ölmüştü.

Allavi: ’’Irak bölünürse ülke felakete sürüklenebilir’’

Irak Başbakanı Ayad Allavi, Irak’ın bölünmesi halinde ülkenin felakete sürüklenebileceğini belirtti.

Washington Post gazetesine demeç veren Allavi, Irak’ın sadece sözde değil, fiilen de birlik halinde olması gerektiği, aksi halde ülkenin felakete sürüklenebileceği uyarısında bulundu.

Allavi, ’’Ulusal birlik hedefi başarısızlıkla sonuçlanır ve ulusal barış göz ardı edilirse, bu, felaketi doğuracaktır. Eğer doğru kararlar alınmazsa ülke büyük sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Şu anda iç savaştan bahsetmeyeceğim, ancak bu durum, çok büyük karmaşalara yol açabilir’’ diye konuştu.

Irak’ta 30 ocakta yapılan seçimlerin sonuçlarını dün onaylayan seçim komisyonu, Başbakan Ayad Allavi’nin liderliğindeki blokun 275 sandalyenin 40’ını kazandığını duyurmuştu.

Samarra’da 6 Iraklı askerin cesedi bulundu

Irak’ın Samarra kentinde ise, kaçırıldıktan sonra vurularak öldürülen altı Iraklı askerin cesedi bulundu. Bir askeri yetkili, bir hafta önce kaçırılan altı askerin cesedinin, başlarından ve göğüslerinden vurulmuş halde Samarra kenti çevresinde bulunduğunu söyledi.

Yine Samarra’da polis ve silahlı kişiler arasında çıkan çatışmada iki polisin, öldüğü bildirildi. Polis, saldırganların polislerin silahlarını ve aracını da çaldığını belirtti.

Aşure törenlerine saldırı: 2 ölü

Bağdat’ın kuzeybatısında Şiilerin yaşadığı Eş Şuleh mahallesinde Aşure Günü kutlamalarının yapıldığı yere düzenlenen saldırıda da 2 kişi hayatını kaybederken, 8 kişi yaralandı. Polis patlamanın intihar saldırısı sonucu gerçekleştirildiğini açıkladı.

ABD askerlerine destek vermekle suçlanan Şii Necef polis şefinin iki oğlu da Kerbela’da Hac farizasını yerine getirdikleri sırada kaçırıldıktan sonra öldürüldü.

Geçtiğimiz yılki saldırılarda 170 kişi ölmüştü

Irak’ın kara sınırları, Aşure ayının başlaması dolayısıyla 17 şubat ile 22 şubat arasında kapalı kalacak. Geçtiğimiz yıl Aşure ayında başkent Bağdat ve Kerbela kentinde, Saddam Hüseyin’in mart 2003’te devrilmesinden sonra meydana gelen en kanlı olaylar olarak nitelendirilen eşzamanlı saldırılarda 170’ten fazla insan ölmüştü.

Irak geçici hükümeti geçtiğimiz hafta yaptığı güvenlik toplantısının ardından kara sınırlarının kapatılması kararını almıştı.


Hükümet kurma turları başlıyor

Irak’ta genel seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından, dikkatler artık yeni hükümetin kurulmasına yönelik çalışmalar üzerinde yoğunlaşıyor.


Şiilerin dini lideri Büyük Ayetullah Ali el Sistani’nin de desteklediği Birleşik Irak İttifakı, parlamentoda az farkla çoğunluğu elde etmişti.

30 Ocak’taki seçimlerde oyların yüzde 48’ini alan parti, parlamentodaki 275 sandalyeden 140’ını kazanmıştı.

Bu durumda Irak’ta çoğunluğu oluşturan Şiiler, ülke tarihinde ilk kez iktidara gelecek.

Seçimde, Kürdistan Yurtsever Birliği ile Kürdistan Demokratik Partisi’nin ittifakından oluşan Kürt listesi, yüzde 25’lik oy oranıyla 75 sandalye kazanmıştı.

Geçici hükümetin Başbakanı İyad Allavi’nin lideri olduğu liste ise üçüncü sırada yer almış ve 40 sandalyenin sahibi olmuştu.

Parlamentoda çoğunluklarının az olması nedeniyle Şiiler, diğer partilerle işbirliği yapmak zorunda.

Çünkü parlamento devlet başkanını ancak üçte iki çoğunlukla seçecek.

Daha sonra da başbakanın ismi üzerinde uzlaşmaya varılması gerekiyor.

Bağdat’taki muhabirimiz Jon Leyne, yeni hükümette bazı bakanlıklara yapılacak atamalarla ilgili pazarlıkların, aylar alabileceğini söylüyor.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2005 Cuma 16:43:19
Güncelleme :18 Şubat 2005 Cuma 22:09:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?