18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Bağdat'ta Türk elçiliğine saldırı

Bağdat'taki Türk Büyükelçiliği'ne roket güdümlü el bombası atıldığı bildirildi. Saldırı, Türkiye'nin Irak'a nota vermesinden sadece iki gün sonra gerçekleşirken, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik Irak hükümetini eleştirdi. Anadolu Ajansı'nın diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Türk Büyükelçiliğine yerel saatle 13.10'da roket güdümlü iki el bombası atıldı. Bombalardan biri Büyükelçiliğin dış koruma duvarı önündeki beton bloklara isabet etti. Diğeri ise Büyükelçilik yakınındaki yola düştü.

Elçilik binasında maddi hasara neden olan saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığı bildirildi.

Bağdat Büyükelçisi Yunus Demirer, daha önce AA muhabirine yaptığı açıklamada, elçiliğe üç roket atıldığını, roketlerden birinin elçiliğin dışındaki koruma duvarına isabet ettiğini söylemişti.

Brüksel'de resmi temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Demirer'i telefonla arayarak, Büyükelçi ve personeline geçmiş olsun dileklerini ilettiği belirtildi.

DAVUTOĞLU: ARAŞTIRIYORUZ

AA muhabirine konuşan Davutoğlu, “Saldırının mahiyetiyle ilgili araştırmalar sürüyor” dedi.

Büyükelçilik yakınlarına roket düştüğünü ama fırlatılan bölgede bir aracın da infilak etmesinden hareketle bunun infilak sonucunda gerçekleştiği ihtimalinin de değerlendirildiğini belirten Davutoğlu, Büyükelçi Demirer'in gelişmeyi Irak Ulusal Güvenlik Bakanı ile de görüştüğünü bildirdi.

Davutoğlu, “Her ne surette olursa olsun, büyükelçiliğimizin güvenliği Irak'ın, Irak hükümetinin güvencesi altındadır. Kendileriyle de Büyükelçimiz tarafından bu konu açık şekilde konuşuldu. Gerekli görülmesi durumunda tabii bizler de temas edeceğiz. Allah muhafaza eylesin, şu anda hiçbir yaralı veya bir zayiat yok. Binada da herhangi bir hasar yok. Parçaların yola düştüğü anlaşılıyor. Dolayısıyla bu çalışmalar neticesinde nihai tespit yapılacak. Bir saldırı mı, yoksa başka bir saldırı planlanırken tesadüfen gelişen bir olay mı bunların araştırılması yapılacak” ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Iraklı yetkililere gerekli mesajlar iletilmiştir. Bu çalışmaları yakından takip edeceğimiz aşikardır. Onlar da Türk büyükelçiliğinin güvenliğinin kendi güvenceleri altında olduğunu bir kez daha teyit etmişlerdir. Ve bu olayın arka planını araştırmayı sonuna kadar sürdüreceklerini bize ifade etmişlerdir. Iraklı yetkililerle temas halinde bu işin arka planını araştırmaya devam edeceğiz. Gelişmelere göre tavrımızı daha net bir şekilde ortaya koyma imkanı bulacağız ama şu ana kadarki süreçte hamdolsun herhangi bir olumsuz etkisi olmamıştır. Ne büyükelçiliğimiz çalışanlarına ne binamıza herhangi bir zarar verilmemiştir” dedi.

MALİKİ'YE SUÇLAMA

Konuyla ilgili olarak Twitter üzerinden açıklama yapan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, "Irak büyükelçiliğimizin duvarı roketle vuruldu. Büyükelçiliğimize geçmiş olsun diyorum" dedi.

 

Türkiye, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin geçtiğimiz günlerde yaptığı ve Türkiye'yi hedef alan açıklamalarına karşılık Bağdat'a nota vermişti.

 

Çelik, Irak merkezi hükümetini ve Maliki’yi suçlayarak, "Irak hükümetinin Türkiye aleyhine beyanat vermek yerine, Türk büyükelçiliğinin güvenliği konusunda hassas olması gerekir. Bu saldırı ile ilgili peşinen kimseyi suçlayamayız. Ama Irak Başbakanı’nın sürekli Türkiye aleyhine beyanat verdiği bir dönemde Türk büyükelçiliğinin en üst düzeyde korunmasını beklemek hakkımızdır. Bu Irak hükümetinin mükellefiyetidir. Irak Başbakanı Maliki, Türkiye aleyhine beyanatlar verdiği andan itibaren, büyükelçiliğimizin güvenliğini en üst düzeye çıkarmalıydı" dedi.

 

NOTA GERGİNLİĞİ

 

 

Maliki, geçtiğimiz günlerde, “Türkiye içişlerimize karışıyor. Böyle devam ederse iç savaş çıkar” ve “Türkiye’de de farklı mezhepler var sizin de başınıza gelebilir” şekline açıklamalarda bulunmuş, Irak Başbakanı'nın bu sözleri diplomatik gerilime neden olmuştu.

 

Maliki'nin açıklamaları üzerine, Irak'ın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak sözlü nota verilmişti.

 

AA
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2012 Çarşamba 16:20:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?