17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Bağdat'ta Türkmenler açlık grevine başladı

Aralarında Irak Türkmen Cephesi yöneticilerinin de bulunduğu 4'ü kadın 40 kişilik Türkmen grup, hazırlık çalışmaları devam eden Geçici Anayasa'da haklarının gerektiği ölçülerde verilmediği gerekçesiyle açlık grevi başlattı.
ABD askerlerinin kaldığı ve Irak Geçici Konseyi binasının bulunduğu 'Yeşil Bölge' olarak adlandırılan Saddam Hüseyin Sarayı'nın önünde dün öğle saatlerinde bir eylem yapan binlerce Türkmen, bugün de Bağdat'ta bulunan Reşit Oteli'nin önünde açlık grevi başlattı.
Açlık grevine katılanlardan Feyza Bayatlı ve Münir Kafili adlı eylemciler, Geçici Irak Anayasası'nda Türkmenler'in dışlandıklarını öne sürerek gerektiği gibi temsil edilmek istediklerini ifade etti.
Eylemcilerden Kafili, dün gerçekleştirilen eylemde Türkmenler'in Geçici Anayasa'yla ilgili görüşlerini Geçici Konsey'e ilettiklerini anımsatarak, bu isteklerin hiçbirinin hazırlıkları devam eden Anayasa'da yer almadığını gördüklerini vurguladı. Kafili, "Ya cenazemiz buradan kalkacak ya da haklarımız Anayasa'da yer alacak" dedi.
Bayan eylemci Bayatlı da İHA kamerasına yaptığı açıklamada, yaklaşık 3.5 milyon Türkmen'in Anayasa'da haklarının verilmediğini, bunun da demokrasiye sığmadığını belirtti. Türkmenler'in de tüm Iraklılar gibi yıllarca zorluklara göğüs gerdiklerini dile getiren Bayatlı, "Şimdi demokraside mi bize yer yok?" diye sordu.
Bu arada, Irak Teknoloji Bakanı Reşat Menden ve Irak Türkmen Cephesi Başkanı Faruk Abdullah da, açlık grevi başlatan Türkmenler'i ziyaret ederek destek verdi.
BAĞDAT - İHA
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2004 Perşembe 15:10:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?