24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

'Bağımsız Kürt devleti' reddi

Irak devlet başkanlığına adaylığını koyan Kürdistan Yurtsever Birliği lideri Celal Talabani ’’önce Iraklıyım, sonra Kürtüm. Irak’ın toprak bütünlüğü içinde yer almak Irak Kürtlerinin çıkarınadır’’ dedi.

Türkiye’nin Irak Koordinatörü Büyükelçi Osman Korutürk başkanlığında dışişleri bakanlığı, MİT ve genelkurmay başkanlığı temsilcilerinden oluşan Türk heyeti, Süleymaniye’ye bağlı Dokan’daki özel konutunda Talabani ile görüştü.

Talabani, bağımsız bir Kürt devletine karşı olduğunu, "önce Iraklıyım, sonra Kürtüm. Irak’ın toprak bütünlüğü içinde yer almak Irak Kürtlerinin çıkarınadır" sözleriyle ifade etti.

Kerkük’ün Araplar, Türkmenler, Kürtler ve diğer grupların bir arada yaşayacağı bir kardeşlik kenti olması gerektiğini belirten Talabani, şehrin statüsünün Kerkük halkının uzlaşması sonucunda belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Irak’ta Şiilerle kuracakları hükümetin bir din devleti olmaması gerektiğini söyleyen Talabani, "belki devletin dayanaklarından biri İslam hukuku olabilir ancak şeriat devletinde yer almam" dedi.

Iraklı Kürt liderlerden Neçirvan Barzani, yeni Irak hükümeyinin kurulmasına destek vermek için ülkenin kuzeyinde, Kerkük de dahil olmak üzere tartışmalı bölgelerin denetiminin kendilerine verilmesi gerektiğini söyledi.

Kürtlerin hükümet pazarlığı

Irak genelinde hükümet pazarlıkları ise sürüyor. Özerk Kürt yönetiminin geçici başbakanı Neçirvan Barzani, Kerkük’ün Kürt kimliğinin seçimlerde kanıtlandığını, bunu kabul eden herkesle ulusal Irak hükümetini oluşturmak için ittifak kurabileceklerini belirtti.

Irak başbakan adayları İbrahim El Caferi ve Ayad Allavi’den birine doğrudan destek vermekten kaçınan Barzani, "bizim için konu kişiler değil, üzerine odaklandığımız prensipler. Bunların başında, eskiden Araplaştırılmış bölgelerin Kürtlere geri verilmesi geliyor. Bunu kabul eden herkesle ittifak kurarız" dedi.


Yaklaşık 100 bin kişiden oluşan peşmergelerin, güvenlik unsuru olarak bölgede tutulmaları gerektiğini kaydeden Barzani, ’’bunlar, halkımız için istediğimiz asgari talepler. Hakları, yaşadıkları ülke çerçevesinde garanti edilmeli’’ dedi.

Saddam Hüseyin’in devrilmesinden sonra Irak’ın kuzeyindeki topraklarda hak iddia eden Kürt koalisyonu, seçimlerde oyların yüzde 25’ini alarak 275 sandalyeli mecliste 75 sandalyenin sahibi olmuştu.

Mesud Barzani’nin ’Kerkük ısrarı’ sürüyor

’Türkiye’nin içişlerimize karışmasına izin vermeyiz’ diyen Irak Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) lideri Mesud Barzani ise "Bağımsız bir ’Kürdistan’ için hakkımız var ve bunun demokratik yollarla halledilmesi için gereğini yapacağız" diye konuştu.

Barzani, Alman Die Welt gazetesine verdiği demeçte de Kürdistan Demokratik Partisi lideri Mesut Barzani ise Kerkük de dahil olmak üzere, Irak’taki Kürt bölgesinin özerkliğimin kendileri için bir tartışma konusu olmadığını söyledi.

Kerkük’ün ’kalplerindeki başkent’ olduğunu söyleyen Barzani, "Kerküki nüfusları ve önemleri ölçüsünde Irak’taki makamlarda temsil edilmelidir" diye konuştu.

BARZANİ’NİN TALEBİ
• Irak Kürdistan Demokratik Partisi lideri Mesud Barzani: ’’Türkiye’nin içişlerimize karışmasına izin vermeyiz. Bağımsız bir ’Kürdistan’ için hakkımız var ve bunun demokratik yollarla halledilmesi için gereğini yapacağız. Kürtler, Irak hükümetinin kurulması için Araplar ve Türkmenlerle iş birliği yapmaya hazır"

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2005 Cuma 11:39:22
Güncelleme :25 Şubat 2005 Cuma 11:41:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?