25
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Bağışlanan organlar çöpe gitti!

GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTER BULUNAMADI, ORGANLAR ÇÖPE GİTTİ

Fethiye'de beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın bağışlanan organları için gece görüşlü helikopter bulunamayınca organlar çöpe gitti. Bağışlanan organları götürmek için gece görüşlü helikopter temin edilemeyince İzmir'den otomobille yola çıkan ekip, donörü birkaç dakikayla kaybetti. İzmir'den gelen ekip 4 kişiye can olacak organları alamadan İzmir'e döndü.

Edinilen bilgiye göre; beyin kanaması geçirerek Fethiye Devlet Hastanesi'ne kaldırılan ve burada tedavi altına alınan 55 yaşındaki Necati Has'ın beyin ölümü gerçekleşti. Beyin ölümü gerçekleşen ancak kalbi ve vücudu yoğun bakım ünitesinde hayatta tutulan Necati Has'ın ailesine ulaşan Fethiye Devlet Hastanesi yetkilileri, aile ile görüşüp, organ bağışı konusunda izinlerini istedi. Necati Has'ın Kahramanmaraş'taki yakınları Fethiye'ye gelirken, Has ailesi organların bağışlanması konusunda gerekli izinleri

verdiler ve organ bekleyen hastalar için umut dolu saatler başladı. Fethiye Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Organ Nakli Koordinatörü Dr. Uğur Çomak, organ nakil merkezi ile bağlantıya geçerek, beyin ölümü gerçekleşen Necati Has'ın organları ile ilgili bağışın yapıldığını bildirdi. Organ bekleyen hastalar içerisinde nakle uygun olanların tespitinin ardından karaciğerin Malatya'ya, böbreklerin Ege Üniversitesi'ne, kalp kapakçığının ise İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'ne götürülmesi için İzmir'den ekip görevlendirildi. Görevlendirilen ekip gece görüşlü helikopter bulunamadığı için dakikaların dahi çok önemli olduğu organ naklinde kara yoluyla Fethiye'ye doğru yola çıktı. Fethiye'ye gelen ekip gerekli incelemeyi yaptıktan sonra İzmir'deki görevliyle görüştükten sonra, Necati Has bitkisel hayata girdikten 18 saat sonra yaşamını yitirdiği için organların başka bedenlere aktarılamayacağına karar verdi.

Necati Has'ın yakınları çok üzüntülü olduklarını söyleyerek, "Organ bağışında bulunduk. Organlarının başka bedenlerde hayat bulmasını isterdik. Ama maalesef bu isteğimiz olmadı. Bizim de beklentimiz helikopterdi. Buna kolay karar vermedik. Kısmet değilmiş. Böbrek ve kalp kapakçığı ve karaciğeri alınacaktı" dediler.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2010 Pazar 10:37:15
Güncelleme :31 Ekim 2010 Pazar 10:42:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
adalı IP: 95.149.234.xxx Tarih : 31.10.2010 15:42:26

BİRİNCİ DÜN YA ÜLKESİ GİBİ HAVA ATMAK MARİFET DEYİL ... İŞTE GİNE BECERİKSİZLİĞİNİ GÖSTER Dİ YETKİLİLER.... BRAVO !!!!