22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Bahçeli vekillerle aynı fikirde değil

Bahçeli, Genelkurmay Başkanı'nı eleştiren MHP'li milletvekilleriyle aynı görüşte olmadığını ima etti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, pişmanlık yasası gibi uygulamaların belli alanlarla başarı sağladığını fakat terörle mücadelede bütünü kavrayan bir araç olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.

Bahçeli, Swiss Otel'de basın-yayın kuruluşlarının temsilcileri ile kahvaltılı sohbet toplantısında bir araya geldi.
Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan MHP Lideri, “Eve dönüş yasası” tartışmalarıyla ilgili bir soru üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın terörle mücadele konusunda netleşmiş, açıklık kazanmış hiçbir düşüncesini, planını milletle paylaşmamakta ısrarlı göründüğünü kaydetti.

Başbakanın terörle ilgili kendi sorumluluğu döneminde nasıl bir mücadele programına sahip olduğunun henüz anlaşılamadığını kaydeden Bahçeli, “Bu konuda Başbakanın kafası karışık, yöntemleri çapraz gözüküyor. O bakımdan neyin nasıl yapılacağı devletin bütün ilgili kurum ve kurullarıyla, anlaşılmasında güçlük çekiliyor” dedi.
Son olarak TCK'nın 221. maddesinin tartışılmaya başlandığını belirten Bahçeli, terörle mücadelenin araçlarından bir tanesinin de bu tür yöntemler olabileceğini söyledi.

Geçmiş dönemlerde pişmanlık yasasının gündeme geldiğini, MHP'nin hükümette olduğu dönemde de bir pişmanlık yasasının çıkartıldığını anımsatan Bahçeli, şunları kaydetti:

“Bir terör örgünün çözülmesi için, terör örgütünde ulaşılamayan bilgilere ulaşmak için veya terör örgütü içerisinde bir anlaşmazlık, ikilem yaratabilmek amacıyla zaman zaman pişmanlık yasasının araç olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Pişmanlık yasasından müracaat eden kişiler örgüt tarafından 'itirafçı' olarak kabul ediliyor ve şiddetli cezalara maruz bırakıldığı görülüyor. O bakımdan bu tür uygulamalar belli alanlarla başarı sağladı fakat terörle mücadelede bütünü kavrayan bir araç olarak görülmemesi gerektiği anlaşıldı.

Pişmanlık yasası veya eve dönüş, topluma kazandırma düşüncesi ile terör örgütünün silahsızlandırma projesi arasındaki farkı nasıl algıladığını Başbakan'ın açıklamak mecburiyeti vardır. Anlık istihbarat anlaşması da yapılmasına rağmen 5 Kasım'dan sonra ulaşamadığı bilgiler var da bu bilgileri elde edebilmek için örgüt elemanlarının bir pişmanlık yasasıyla elde edip sonuca mı varmak istiyor yoksa silahsızlandırma projesi içerisinde PKK ile mücadelede ne gibi bir sonuç elde edilmek isteniyor bunların açıklanması lazım. Bu netlik Başbakan'da görülmemektedir.

Sayın Başbakan, şu an bu konuda geçmiş dönemlerdeki siyasi iktidarlara göre eli güçlü haldedir. Hem 341 milletvekili vardır, hem Meclis'ten sınır ötesi operasyon dahil yetki almıştır hem de halk büyük destek vermektedir.”
Bahçeli, iktidarın “muhalefeti yok farzetme kompleksi ile (bu işi benden başka kimse bilmiyor, yaparsam ben yaparım)” anlayışının sağlıklı bir yaklaşım olmadığını kaydetti.

Bir gazetecinin “Genelkurmay ile iktidar arasında birlikte hareket etmeleri konusunda bir eksiklik mi var?” sorusu üzerine Bahçeli, “Türkiye'de kurumlar birlikte ne kadar düşünüyorlar, ne kadar karar oluşturuyorlar bunu anlamakta güçlük çekiyoruz” dedi.

“SAYIN BAŞBAKAN İLE GENELKURMAY BAŞKANI YAN YANA GELEREK AÇIKLARLARSA...”

“Birbirleriyle çelişkili ve gecikmeli ifadelerle konuşmak yerine bir defa da Sayın Başbakan ile Genelkurmay Başkanı yan yana gelerek meselelere nasıl baktıklarını birlikte açıklarlarsa daha inandırıcı olacaktır” diyen Bahçeli, Genelkurmay Başkanı ile Başbakan'ın bir programda ya da televizyonda bugüne kadar nelerin olup bittiğini beraberce açıklamaları durumunda Genelkurmay ile hükümetin nerede ayrıştıklarının, nerede bütünleştiklerinin, nerede birlikte hareket ettiklerinin daha net anlaşılacağını kaydetti.

Bahçeli, “MHP'de bir güvensizlik mi söz konusu?” sorusuna, “Güvensizlikten ziyade anlaşılmamazlık var. Silahlı Kuvvetlerimize güven duymamak mümkün değildir. O bizim ordumuz, iktidar da bizim iktidarımızdır. Bu anlaşılmazlığı ortada kaldırmak da yarar vardır” dedi.

“SOL TARAFIMIZDA OTURURKEN GÖRMEKTEYİZ”

Bir gazetecinin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın yaptığı açıklamaları hatırlatarak, “Siz yüce parlamentoda PKK'ya rastladınız mı?” sorusu üzerine Bahçeli, “Genelkurmay Başkanı tespiti yapmış. Biz de geçmişte PKK ile ilişkileri olan, bu manada yargısı devam eden kişileri milletvekilleri olarak sol tarafımızda otururken görmekteyiz. Bu kadar net” dedi.

Bahçeli, Fırat'ın açıklamasına ilişkin de “O yetkili kişiyi anlamakta güçlük çekiyoruz. PKK'yı Meclis'te görmediler, dağda görmediler, ovada görmediler nerede görüyorlar onu da merak ediyoruz” diye konuştu.

“Meclis'e kadar terör indi mi?” sorusuna ise Bahçeli, “Maalesef yargısı devam edenler var. Bu süreçte ihtiyatlı olmak lazım. Yargıda beraat ederse sorun yok. Ama yargıdan bir karar çıkarsa PKK Meclis'tedir demektir” karşılığını verdi.

.
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2007 Perşembe 14:14:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?