19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Bakan Akşit 'töre cinayeti'ni değerlendirdi

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Güldal Akşit, İstanbul'da aile baskısı nedeniyle evden kaçan ve daha sonra tecavüze uğradığı gerekçesiyle 'töre cinayeti'ne kurban giden Nuran Halitoğulları'nın ölümünü incelemeye aldı. Olayın toplumsal boyutunu araştırmaya başlayan Bakan Akşit, "Bir kişi öldürmekle bir yere varılamayacağı ve namusun kurtarılamayacağı bilincini toplumda yerleştirmemiz lazım" dedi.
Başbakanlık Merkez Bina'da bir basın toplantısı düzenleyen Bakan Akşit, İstanbul'da meydana gelen 'töre cinayeti'ni değerlendirdi. Akşit, töre cinayetlerinin bir kalemde düzeltilecek olaylar olmadığını belirterek, "Kağıt üzerinde düzenleme yapılarak halledilecek şeyler değil" diye konuştu. Bu konuda gerekli araştırmaları yapmaya başladıklarını belirten Akşit, yasal düzenlemelerle caydırıcılığın arttırılacağını kaydetti. Bu konuda toplumsal bilincin de önemine işaret eden Akşit, töre cinayetlerinin sadece belli şehirlerde değil büyükşehirlerde de sıkça rastlanan bir durum olduğunu dile getirdi.
Akşit, toplumun eğitilmesinin şart olduğunu vurguladı. Bakanlık olarak töre cinayetlerinin sadece toplumsal boyutunu incelediklerini hatırlatan Bakan Akşit, Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) yapılacak değişiklikle töre cinayetlerindeki caydırılıcığın arttırılacağını bildirdi. Akşit, sözkonusu değişikliği bir an önce hayata geçirmek çalışacaklarını açıkladı. "Espri konusu olsa da herşeyin temelinde eğitim var" diyen Bakan Akşit, bir kişi öldürmekle bir yere varılamayacağı ve namusun kurtarılamayacağı bilincinin topluma yerleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Akşit, "Bu tür cinayetlerin temelinde ne yatıyor, kişileri veya aileleri buna iten sebepler nelerdir, gelenekler görenekler midir, namus duygusu mudur, yoksa böyle gelmiş böyle gider mantığı mıdır? Bunları araştırarak bir yere varılabilir" değerlendirmesini yaptı.
Bakan Akşit, basın toplantısında özürlülere yönelik düzenlenecek proje yarışması hakkında da bilgi verdi. Yapılan son araştırmaya göre Türkiye'de 8.5 milyon kişinin özürlü olduğunu belirten Akşit, özürlülerin insanca yaşamasını sağlamak için hazırlanan Özürlüler Yasa Tasarısı'nı bu yasama döneminde Meclis'ten geçirmeyi düşündüklerini kaydetti. Özürlüler İdaresi Başkanlığı ve Tohum Vakfı'nın ortaklaşa yürüttüğü proje yarışması ile toplumsal duyarlılığı arttırmayı hedeflediklerini ifade eden Akşit, yarışma sonunda ilk üçe giren projeyi özürlüler alanındaki çalışmalara dahil edeceklerini söyledi. Akşit, yarışmanın mali sponsoru Tohum Vakfı'nın da birinci olan proje sahibine 4 milyar lira, ikinciye 3 milyar lira, üçüncüye ise 2 milyar lira para ödülü vereceğini bildirdi. Yarışma sonunda 5 projeye de 500 milyon lira mansiyon ödülü verilecek.
DEVLET ARIK - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2004 Çarşamba 15:22:48
Güncelleme :28 Nisan 2004 Çarşamba 15:37:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?