29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Bakan Çelik: Primlerde anlaşıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işçi ve işveren kesimleriyle görüşmelerinde, prim gün sayısının 7 bin 200 gün olmasında
uzlaşma sağladıklarını, emeklilik yaşının 65'e çıkartılması, emekli aylıklarının hesaplanmasında güncelleme katsayısının yüzde 30'unun dikkate alınması konularında yeni bir adım atamadıklarını açıkladı.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Zirvesi'nde bir çok önemli konuda sosyal taraflarla mutabakat sağladıklarını belirterek, "Prim gün sayısında 7 bin 200 olarak sosyal taraflarla uzlaştık. Bu millete yakışanı yaptığımıza inanıyorum. Sosyal Güvenlik Reformu'nu bu hafta Genel Kurul'a getirmeyi düşünüyoruz" dedi. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ise, emeklilik yaşı ve fiili hizmet tazminatı konusu hariç, toplantıda hükümetle yüzde 90 oranında mutabakat sağladıklarını söyledi.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Emek Platformu üyeleri, Sosyal Güvenlik Reformu Yasa Tasarısı'nı son kez görüşmek üzere bakanlıkta bir araya geldi. Toplantıya Bakan Çelik, Emek Platformu adına Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Türk Tabipleri Birliği Başkanı Gencay Gürsoy ve TİSK Başkanı Tuğrul Kutadgobilik katıldı. Yaklaşık 5 saat süren toplantı sonunda açıklama yapan Bakan Çelik, bir çok önemli konuda sosyal taraflarla mutabakat sağladıklarını belirterek, "Günü birlik ve seçimlik kararların Türkiye'ye faturasını gördük. Bu kadar kapsamlı bir yasa için tüm sosyal taraflarla dört dörtlük mutabakat sağlamak zor. Buna rağmen çok önemli konularda uzlaşma sağladık" diye konuştu. Sosyal tarafların yapılan son toplantıda taleplerini bir kere daha masaya getirdiğini anlatan Bakan Çelik, 65'e çıkarılması öngörülen emeklilik yaşı, pirim gün sayısı, güncelleme katsayısı, aylık bağlama oranları ve fiili hizmet tazminatı gibi konuların görüşüldüğünü kaydetti. Çelik, tasarıda 7 binden 9 bin güne çıkarılması öngörülen emeklilik pirim gün sayısının toplantıda 7 bin 200'e düşürülmesi noktasında mutabakata varıldığını açıkladı. Çelik, aylık bağlama oranının yüzde 2 olarak belirlendiğini, işe yeni başlayacaklar için ise bu oranın yüzde 3 olarak uygulanacağını ifade etti. Çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydeden Bakan Çelik, Sosyal Güvenlik
Reformu Yasa Tasarı'nı bu hafta TBMM Genel Kurulu'na getirmeyi düşündüklerini söyledi.

 

Yunanistan'da parlamentoya sevk edilen Sosyal Güvenlik Reformu nedeniyle yaşanan olayları hatırlatan Çelik, "Biz hiçbir zaman dayanışmacı bir anlayış içinde olmadık. Bu millete yakışanı yaptığımıza inanıyorum" diye konuştu.
Emek Platformu adına açıklama yapan Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ise, tasarı sürecinde sorumlu sendikacılık anlayışı içinde hareket ettiklerini belirterek, kavgadan yana olmadan daima temsil ettikleri insanların haksızlığa uğramaması için çaba sarf ettiklerinin altını çizdi. Başından beri Türkiye'de sosyal güvenlik reformu yapılmasının gerekliliğine inandıklarını anlatan Bakan Çelik, "Emeklilik yaşı ve fiili hizmet tazminatı başta olmak üzere 2-3 hususta mutabakat sağlayamadık. Ama genel anlamda yüzde 90 oranında mutabakat sağladığımızı söyleyebiliriz" diye konuştu. Kumlu, mutabakat sağlanamayan konuların ise tasarının TBMM'de görüşülmesi sırasında yeniden gözden geçirilmesini temenni ettiklerini kaydetti.


Türkiye İşverenleri Sendikası Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Tuğrul Kutadgobilik ise, toplantıyla ilgili olarak, "Bugün sosyal diyalog konusunda belki de dünyanın gıpta edeceği bir noktadayız" değerlendirmesinde bulundu. Yunanistan'da yaşanan olayları hatırlatan Kutadgobilik, "Elbette tüm konularda mutabakat sağlanamadı. Ancak çok ciddi mesafeler aldık. Biz Emek Platformu'nun ana felsefesine hep hürmet gösterdik" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Mart 2008 Salı 02:09:41
Güncelleme :25 Mart 2008 Salı 02:11:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?