19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Bakan Çelik'ten şok sözler: İslam Alemini despotlar yönetiyor

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Dört Halife Devri"nden sonra İslam alemine saltanatın hakim olduğunu, şu anda da İslam aleminin despotlar tarafından idare edildiğini söyledi. İranlı kadınların sınırı geçtikten sonra kara çarşafı çıkartıp, "Hollywood aktrisleri"ne döndüğünü kaydeden Çelik, "Türkiye'de bir Atatürkçü geçinenler var, bir de en iğrenç olanı Atatürk'ten geçinenler var" dedi.


Bakan Çelik, Ufuk Üniversitesi'nde "Cumhuriyet ve Demokrasi" konulu bir konferans verdi. Çelik, demokrasi ile cumhuriyetin aynı anlama gelmediğini belirterek, yönetim biçimi cumhuriyet olmayan ama demokrasinin en üst düzeyde yaşandığı ülkeler bulunduğunu kaydetti. Türkiye'nin tam demokratik bir toplum olamamasından dert yanan Çelik, "Cumhuriyeti koruma adına eğer demokrasiyi 'tu kaka' ederseniz bu doğru bir tercih olmaz" diye konuştu.


Türk halkının farklılıklarına, farklı dünya görüşleri, inançlara, mezheplere, etnik kökenlere rağmen birlik ve beraberliği temin edilmesi gerektiğini işaret eden Çelik, "Birisi Alevi, birisi Sünni olabilir. Birisi namaz kılan, diğeri kılmayan, birisi başını örten, diğeri örtmeyen, birisi sakallı, birisi küpeli olabilir. İnsanlar hayatını şu veya bu şekilde tanzim edebilirler. İşte bu çeşitlilik bireylerin var olmasını gerektirir ve bireylerin farklı tercihlerinin tolore edildiği toplum demokratik toplumdur. Aksi takdirde insan standardizasyonu peşinde koşarsanız, insanları standart hale getiremezsiniz" şeklinde konuştu.


Allah'ın insanları farklı yarattığını kaydeden Çelik, konuşmasında Nazım Hikmet'in şiirine de yer vererek, "Bir ağaç gibi hür/ Bir orman gibi kardeşçisine" dedi.


Ekonomi ve demokrasi arasındaki bağa değinen Çelik, gerçek anlamda demokrasiye sahip olmak için gerçek anlamda piyasa ekonomisine geçilmesi gerektiğini dile getirdi. Gerçek demokrasinin yolunun laiklikten de geçtiğini kaydeden Çelik, konuşmasında Atatürk'ten de alıntılar yaptı.

"HOLLWOOD AKTRİSLERİ GİBİ"


İzleyicilerin sorularını da cevaplayan Çelik, İslam aleminde demokrasinin neden gelişmediğine ilişkin bir soru üzerine çarpıcı açıklamalar yaptı. Dört Halife Devri'nden sonra İslam alemine saltanatın hakim olduğunu savunan Çelik, şöyle konuştu:


"Şu anda da İslam alemi despotlar tarafından idare ediliyor. Despotizmin olduğu bir yerde düşünce özgürlüğü diye birşey olmaz. İnsan iradesine baskının yapıldığı yerde insanlar maskeyle dolaşırlar. İkiyüzlülük, münafıklık yol alır gider. Size bir örnek vereyim: İran'da şu anda bir yönetim var. Hanımlar çarşafla dolaşırlar. Doğubeyazıt'ta sınırdan gelirler, ben yöreyi iyi bildiğim için söylüyorum; otele girerler, otelden çıkarken hanımların büyük bir kısmı Hollywood aktrisleri gibi çıkarlar. Şimdi benim İran'da gördüğüm bunlar."


Baskının insanları "münafıklaştırıldığını" ikiyüzlü hale getirdiğini ileri süren Çelik, "İslam aleminde demokrasi düşüncesini düşünen o kadar çok adam var ki hepsinin başı ezildi" ifadesini kullandı.


Çelik, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in Cumhuriyet ile ilgili yazdıkları ve bir milletvekilinin TBMM'deki Atatürk fotoğrafının kaldırılmasını istemesinin hatırlatılması üzerine, Atatürk'ün Türkiye'de ortak payda olduğunu söyledi. "Ancak Türkiye'de Atatürk ile ilgili son derece nahoş tavırlar görüyorum" diyen Çelik, "Bir Atatürkçü geçinenler var, bir de en iğrenç olanı Atatürk'ten geçinenler var. Atatürk'ü adeta tehdit unsuru olarak kullanmak Türkiye'nin ortak paydalarına zarar verir" diye konuştu.

HASAN ESEN - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2004 Çarşamba 19:21:31
Güncelleme :21 Nisan 2004 Çarşamba 19:25:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?