Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, esnafın, Halkbankası’ndan kullandığı kredi limitinin 15 milyar liradan 25 milyar liraya çıkarılması, kredi faiz oranlarının ise yüzde 30’dan yüzde 20’lere düşürülmesi için Merkez Birliği ile Bakanlık arasında çalışma başlattıklarını bildirdi.
Bakan Coşkun, Bakanlar Konferans Salonu’nda düzenlenen ’21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü’ kutlamalarına katıldı. Coşkun burada yaptığı konuşmada, esnafa ve iş dünyasına seslendi. Coşkun, 2004 yılında her kuruluşun kendisine çeki düzen vermesi gerektiğini belirterek, "Tavsiyem şudur ki benim malımı devlet alsın, benim malıma devlet fiyat biçsin, o dönem kapanıyor. Artık rekabete açık, serbest piyasa koşullarında her malın fiyatı arz-talep dengesine ve kalitesine göre, serbest piyasada belirlenecek. Devlet artık destek yerine, yön verdirici ve denetleyici olacak. Devlet ekonomiden eline çekecek ve ekonomi kendi dinamiklerini oluşturacak. 3Kasım’dan sonra devlet kendi asli görevlerine döndü, kendi dengelerini kurdu. Bunun en çarpıcı örneği dövizin düşmesi olayında yaşandı" dedi. Esnaf ve sanatkarların 3Kasım seçimleri öncesinde yaşanan ekonomik krizler sonucunda çok zor durumda kaldığına değinen Coşkun, bu dönemde esnafın yardımına Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinin verdiği ’Acil Destek’ kredilerinin yetiştiğini ve esnafı bu kredilerin ayakta tuttuğunu hatırlattı. Coşkun, kriz döneminde resmi kayıtlara göre 420 bin esnafın kepenk kapattığına işaret ederek , kendi hükümetleri döneminde esnafı ayağa kaldırmak için çalışmalar yaptıklarını anlattı. Coşkun, "Yüzde 59 olan kredi kullandırma faizini yüzde 30’a indirdik. 15 milyarlık kredi limitini Halkbankası’ndan çıkardık" diye konuştu.
Coşkun'dan esnafa müjde
Coşkun, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği, (TESKOMB) ile bakanlığı arasında bir çalışma başlatarak esnafın Halkbankası’ndan kullandığı kredi limitini 15 milyar liradan 25 milyar liraya çıkarmayı düşündüklerini, kredi faiz oranlarını ise yüzde 30’dan yüzde 20’lere çekmek için çalışmalara başladıklarını söyledi.
ürkiye’nin varlık içinde yokluk çektiğine de işaret eden Coşkun, şunları kaydetti: "Kaynaklar tükenmiş, 63 katrilyon lira faiz ödedik, 73 milyar dolar borç ödedik. Bütün bu ağır yüklerin altında, altyapıya ayırdığımız rakam 8 katrilyon lra. Dolayısıyla 2003 yılında ekonomiyi ancak dar boğazlardan kurtardık, yüzeye çıkardık. Şimdi siyasi istikrar ve güvenin, sosyal barışın sağlandğı bu güven ortamında ekonomide sürdürülebilir bir büyüme ile istikrarı yakalamaya çalışacağız".
Coşkun,Türkiye’nin 2004 yılı ekonimik sürecine ilişkin olarak ise halkın refah seviyesinin, yükseltilmesinin amaçlandığını belirterek, "2004 yılının sonunda IMF ile olan stand-by anlaşmalarının süresi doluyor. Yeniden IMF veya Dünya Bankası ile bir anlaşma yapmayı düşünmüyoruz" dedi. Coşkun, konuşmasında Türkiye’nin artık kendi ayakları üzerinde kendi ekonomisini yönetir bir hale geleceğini söyledi.