17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Bakan Hilmi Güler: 'Elektriğe zam yok'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, önümüzdeki günlerde elektriğe zam yapmayı düşünmediklerini belirterek, "Kayıp-kaçak oranları daha da düşerse bunu elektrik fiyatlarına indirim olarak yansıtacağız" dedi.

Bakan Güler, TEDAŞ tarafından Gölbaşı tesislerinde uygulamaya konulan "Abone-Net Projesi"nin açılış törenine katıldı. Bakan Güler, abonelik, tahukkuk, tahsilat ve kayıp-kaçak konularında kuruma önemli avantajlar sağlayacak olan projenin açılış kurdelasını kestikten sonra görevlilerle birlikte tesisleri gezdi. Tören sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Güler, hükümetin hazırladığı yeni zam paketinin tam aksine önümüzdeki günlerde elektrik fiyatlarına zam yapmayı düşünmediklerini açıkladı. Enerjide verimliliği sağlamanın en temel ilkeleri olduğunu belirten Bakan Güler, çalışmalarını bu doğrultuda yaptıklarını kaydetti. Abone-Net Projesi’nin elektrikte kayıp ve kaçağı sıfıra yaklaştıracak önemli bir proje olduğunu anlatan Bakan Güler, projenin hem halka ödeme kolaylığı sağlayacağını, hem de kayıp-kaçağın önlenmesi noktasında ciddi avantajlar sağlayacağını kaydetti. TEDAŞ’ın 25 milyon abonesi bulunduğunu hatırlatan Bakan Güler, 6 milyon 700 bin abonenin tarandığını, bunlardan 350 bininin kaçak elektrik kullandığını tespit ettiklerini vurgulayarak, "Bu rakam hem üzücü, hem de arkadaşlarımızın başarısını göstermesi bakımından iyi bir rakamdır. 46 bin abone hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Biz artık buna elektrik kaçağı değil ’elektrik hırsızlığı’ diyoruz. Elektrik hırsızlığı ile çok ciddi mücadele ediyoruz. Amacımız cezalandırmaktan ziyade caydırmaktır" diye konuştu. Bakan Güler, elektrik hırsızlığında örgütlü suç kapsamına giren uygulamaları ortaya çıkardıklarını vurguladı.

Abone-Net Projesi kapsamında anlaşma yapacakları banka şubelerinin TEDAŞ’ın vezneleri gibi çalışacaklarını ifade eden Bakan Güler, illerdeki verimliliği ölçeceklerini, aksi taktirde hiç bir şeyi geliştiremeyeceklerini söyledi. Türkiye’de elektrik üretimi ve tüketimi konusunda daha önce rakam keşmekeşliğinin yaşandığını öne süren Bakan Güler, yüzde 25 olan kayıp-kaçak oranının yüzde 19’a düştüğünü, bu rakamı daha da aşağıya çekeceklerini iddia etti. Bakan Güler, kayıp-kaçak oranının yüzde 19’ü düşürülmesiyle 427 milyon dolarlık tasarruf sağladıklarını, ayrıca 300 trilyon liralık kaçak tahakkuk edildiğini belirtti. Kaçak elektrikle mücedele ederken amaçlarının doğru ile yanlışı birbirinden ayırmak olduğunu ifade eden Bakan Güler, "Amacımız dürüst insanımızın, dürüst sanayici ve tüketicimizin hakkını, hukukunu korumaktır. Bunda avantaj sağlayabilirsek ki sğlayacağız, fiyatlara yansıtacağız" şelinde konuştu. Bir gazetecinin, "Hükümetin hazırladığı paket kapsamında elektriğe zam yapmayı düşünüyoru musunuz?" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Güler şunları söyledi: "15 ayda elektriğe zam yapmadık, aksine indirime gittik. Bunu da bütçeye yük olmadan gerçekleştirdik. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Devlet Bakanı Ali Babacan’la sürekli görüşüyoruz. Şu anda elektriğe zam yapılması gündemimizde yok".

Bakan Güler, TEDAŞ tesislerinden ayrılmadan önce personelle birlikte toplu hatıra fotoğrafı çekildi.

İHA-ANKARA
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2004 Çarşamba 12:47:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ali AŞKAR IP: 213.194.85.xxx Tarih : 22.08.2006 16:04:30
Enerji konusunda yaptıklarınızı takdirle karşılıyorum. Şu anda Otoprodüktörler vasıtasıyla elektrik enerjisi üretilip sanayi kuruluşlarına TEDAŞ vasıtasıyla ulaştırılıyor. Bu çalışma elektrik krizini önlemeye yardımcıdır. Buralarda üretilen elektriğin ana maddesi doğalgazdır. BİS'in evraklarından da görüleceği gibi maliyetler çok artmış. Bu kuruluşlar kapanma durumuna gelmiştir. Böyle olursa elektrik kısıntıları başlayacak, sanayimiz çalışamaz duruma gelecektir. Komşularımızdan elektrik alsanız ucuza mı alacaksınız? Doğalgaz gibi dışa bağımlı olmayacak mısınız?

Elimizin altında altın yumurtlayan tesisler varken kıymetini bilelim. Ben bir elektrik mühendisi olarak, elektriğin kıymetini çok iyi bilenlerdenim. Sizi biraz gerilere götürüp şahit olduğum bir olayı anlatayım. HALKALI'DA OTURUYORUM. SENELER ÖNCE ELEKTRİK KISINTISI DÖNEMİMDE EVİMİZİN TERASINDAN ATATÜRK HAVAALANINDAKİ UÇAKLARIN İNİŞ KALKIŞINI SEYREDİYORUZ. YEŞİLKÖY İSTİKAMETİNDEN BİR UÇAK İNİŞE GEÇTİ. O SIRADA ELEKTRİKLER TÜMÜYLE KESİLDİ. HAVAALANININ EMEGENJİ SİSTEMİ DE ÇALIŞMADI. UÇAK DA PİSTİ GÖREMEDİĞİ İÇİN DENİZE DÜŞTÜ. BU UÇAK HALA BULUNAMADI. BURADA ÖLENLERE YAZIK DEĞİL Mİ? 

Sn. Bakanım bir fabrikada elektrik sık sık kesilirse üretim yarı yarıya düşüyor, fire artıyor fabrikalar zarar ediyor. Eski kriz dönemine dönmemek için yüzde 79 maliyeti artmış ve dünyadaki elektrik fiyatları ile bizi mukayese ederek durumu elinizi vicdanınıza koyarak değerlendireceğinizi düşünüyorum. Nükleer Enerjiye daha henüz hazır değiliz. Böyle bir teknolojiyi bizim çok iyi öğrenip en iyi bir sistemi kabullenmemiz gerekir .Nükleer facia ÇERNOBİL çok vatandaşımızı kanser yaptı. Benim torunum da beyninde kötü huylu tümörle doğdu. Mesleğimden mi, yediğimiz balıktan mı, içtiğimiz çaydan mı geçti bilinmiyor. TORUNUM İKİ YAŞINDA. OTURAMIYOR KONUŞAMIYOR GÖRDÜĞÜ DAHİ ŞÜPHELİ. YAPTIĞIMIZ TEDAVİ MASRAFI 150 bin YTL'Yİ GEÇTİ. GELECEĞİNİN NE OLACAĞI BELLİ DEĞİL. TÜRKİYEMİZDE bu durumda olan nice kanser hastaları var. Lütfen hastanelerin kanser bölümlerini geziniz. Çernobil faciası sırasında Sn Bakanımız Ahmet Yüksel Özemre bir bardak çayı kaldırıp televizyonda içmişti. O zamanlar önlem alınmadı. Şimdi ortaya çıkıyor. Torunumun ismi Umut. İstanbul Marmara Üniversitesi hastanesinde tedavi görüyor. Beyin ameliyatını yapan Dr. Mehmet ÖZEK'tir. Tetkik yapabilirsiniz. NE OLUR NÜKLEER SANTRAL KURUP DA gelecekte Türkiyemizi KANSERLİ UMUTLAR' la doldurmayalım. Ben AB yasalarına göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında eğitim görerek A Sınıfı İş Güvenliği Sertifikası aldım. Ankara'da bir fabrikada Suni palmiye ağacı yapılmış, yanında kulübe süsü verilmiş BAZ istasyonu gördüm . Suni palmiye ağacının içine verici anten yerleştiriliyor. Bu vericinin parkın içine yerleştirildiğini düşünün. Buraya oynamaya gelen küçük çocukların körpe vücutları etkilenip hastalanmaz mı? 

Böyle insan sağlığını hiçe sayan işletmelere izin vermeyin ki Kanserli Umut'lar çoğalmasın. Şu anda Yıldız Üniversitesi mezunu 36 yıllık bir Elektrik mühendisi olarak yaşadıklarımın bir kısmını aktardım. Kenthaber'de Sn Meslektasım ALİ COŞKUN için yazdığım yorumum AKP'de sular duruldu mu yazısının altına ilavedir. Oradan okuyabilirsiniz. Her ikiniz de çok değerli büyüklerimizsiniz. Sizlere güvenimiz sonsuzdur. Saygı ve Hürmetlerimle D. Ali AŞKAR. Bu yazımı en kısa zamanda Sn Hilmi GÜLER'e ulaştırılmasını önemle arz ederim.