18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Bakan Şimşek açıkladı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir süredir tartışılan 'zengin vergisi'nin ayrıntılarını açıkladı. Buna göre, ''Gelirde üst sınırı aşan, yüzde 35 oranında vergi ödeyecek. Lüks konutun vergisi daha çok olacak. Ev ve arsalarda vergi istisnası kalkacak..."

İstanbul'da ekonomi muhabirleriyle bir araya gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği zenginden daha çok vergi alınmasını öngören yeni vergi düzenlemeleriyle ilgili önemli ipuçları verdi.

Buna göre, kişilerin tüm geliri tek havuzda toplanacak. Faiz ve kira gelirleri belirli bir limitin üzerine çıkanlardan ek vergi alınacak. Lüks konutta Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 18'e kadar çıkacak. Pek çok vergisel imtiyaz ve istisna kaldırılacak.

ÇOK KAZANANDAN ÇOK VERGİ
Bu kapsamda, kişilerin kira, faiz, temettü gibi gelirlerin hepsi birlikte değerlendirilecek, eğer gelir toplamı belirli bir limitin üzerindeyse ek vergi ödenecek.

Taslaktan, hem faiz hem de gayrimenkul zenginleri etkilenecek.

Yüksek faiz yüksek stopaj getirecek. Faiz kazancı artanın ödeyeceği stopaj yüzde 35'e kadar çıkacak.

Lüks konuttan alınacak vergi miktarları da yükselecek. İstanbul Cihangir'den ev alan kişi, Hakkari'de ev alan kişiyle aynı KDV'yi ödemeyecek.

Lüks konutta KDV yüzde 18'e kadar çıkabilecek. Ayrıca, 1 evi olanla 10 evi olan kişinin emlak vergisi eşit olmayacak.

Gelir vergisi reformunda da bazı düzenlemeler yapılacağını belirten Bakan Şimşek, bundan sonra şehir rantlarının da vergilendirileceğini, 5 yıl istisnasının kalkacağını söyledi.

Maliye Bakanı Şimşek, yeni uygulamayı, ''Diyelim ki gittiniz imarsız bir arsa aldınız. Gelişti, imar geldi, yanından yol geçti, fiyatlar katlandı. Beş yıl elinizde tuttuğunuz takdirde oluşan rant vergiye tabi değil. Yeni gelir vergisi tasarısıyla isterseniz 100 yıl elinizde tutun biz yine vergilendireceğiz" sözleriyle açıkladı.

18 SEKTÖR KAÇAK VERGİ TAKİBİNDE
Şimşek, vergide kayıp kaçağı en aza indirecek bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını da söyledi.

Bu kapsamda özellikle, LPG, tütün, gözlük, döviz büroları ve şehir içi yolcu taşımacılığı gibi 18 farklı sektör mercek altına alındı.

2013'te yazarkasadan bağımsız bir POS cihazı kalmayacağını da açıklayan Bakan Şimşek, ''Bütün yazarkasalar POS cihazlarıyla entegre olacak. Yazarkasa, bir ödeme yapılır yapılmaz veya POS makinesinden kart geçer geçmez bilgisi bize gelecek. Fiş, otomatik olarak kesilmiş olacak" diye konuştu.

...
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2012 Pazartesi 11:30:09
Güncelleme :1 Ocak 2013 Salı 13:06:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?