19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Bakanı yalanlayan belge

Makinistlerin sefer talimatında trenin her mevkide hangi hızda gideceği açık açık yazıyor. Talimatta, trenin kazanın olduğu Mekece mevkiinden saat 19.42’de 130 kilometre hızla geçmesi gerektiği belirtiliyor. Belgeyi Hürriyet gazetesi ortaya çıkardı ve bugünkü sayısında manşetten duyurdu.

Alıntılayarak aktarıyoruz:

Kazanın ardından yaptıkları açıklamalarla hızlandırılmış trenin, olay yerindeki hız sınırının 70-80 kilometre olduğunu belirten TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’ın söylediklerinin aksine, Genel Müdürlük’ten makinistlere verilen yazılı talimatta, kazanın olduğu yörede azami hızın 130 kilometre olduğu ortaya çıktı.

Makinistler Recep Sönmez ve Fikret Karabulut’un avukatı İsmail Gürses, konuştuğu müvekkillerinin, bu sınırın altında, 105-110 kilometre hızla gittiklerini söylediklerini belirtti.

Pamukova, Mekece Köyü çıkışında önceki akşam 37 kişiye mezar olan Yakup Kadri Karaosmanoğlu ekspresinin raydan çıkmasıyla ilgili kazadan hemen sonra peşpeşe açıklama yapan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, TCDD Genel Müdür Vekili Ali Kemal Ergüleç, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Vekili ve Kriz Masası Başkanı Muammer Türker ısrarla, trenin normal hızda (eski trenlerin gittiği hızda) gittiğini belirttiler.

Süleyman Karaman, ‘Bu bölgede eski trenlerin hızı neyse, bu trenin hızı da odur. Hızlandırılmış tren o bölgeden 80 kilometre hızla geçmesi gerekiyor. Kazanın hızdan kaynaklanmış olduğunu sanmıyorum’ diye açıklama yaptı.

Ancak yetkililerin bu açıklaması, makinistlere TCDD Genel Müdürlüğü’nden verilen hız talimatıyla örtüşmüyor. Her makinistin sefere çıktığı zaman yanında bulundurduğu talimatta, her mevkiide değişen farklı hız sınırları belirtiliyor. Kazanın olduğu Mekece mevkiinde ise azami hız, 130 kilometreyi gösteriyor. Yetkililerin yaptığı ‘Trenin hızı normal trenlerinki gibi 80 kilometre’ açıklamasını yanıltıcı bulan Avukat İsmail Gürses, ‘Her mevkiinin belirlenen bir hız sınırı var. Mesela kazanın olduğu Mekece mevkiinden yaklaşık 10 kilometre sonra hız sınırı 80 kilometreye düşüyor. Müvekkillerim kendilerine verilen emrin dışında birşey yapmamıştır’ dedi.

132’yi gördüm

Yolculardan Abdülkadir Çağrıgüler, ‘Tren, kazadan 15 dakika kadar önce 132 kilometre süratle gidiyordu. Göstergeyi gördüm. Ben sabah da hızlandırılmış trenle gitmiştim. O da çok hızlıydı. Bu tren de normalden daha hızlı gidiyordu.

Gösterge var

Türkiye Vagon Sanayi’nin 2000’den itibaren ürettiği vagonlarda trenin basıncını, sıcaklığını gösteren paneller bulunuyor. Panelde tartışmalara konu olan trenlerin hızı da dijital olarak yer alıyor.
HURRIYET
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2004 Cumartesi 11:17:06
Güncelleme :24 Temmuz 2004 Cumartesi 19:52:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?