18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Bakanlar Kurulundan Muhtarlara maaş müjdesi

Devlat Bakanı Mehmet Ali Şahin, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, toplantıda ele alınan konulara ilişkin bilgi verdi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, muhtarların aylıklarının önemli miktarda artırılacağını bildirdi.

Mehmet Ali Şahin, toplantıda, İçişleri Bakanlığı’nca Başbakanlığa sevk edilen 2108 sayılı Muhtar Ödenek ve Sosyal Güvenlik Yasası’nda değişiklik yapılmasını öngören kanun tasarısının ele alındığını kaydetti.

Türkiye’deki köy ve mahalle muhtarı sayısının yaklaşık 53 bin olduğunu ifade eden Şahin, bunlardan 35 binin köylerde, kalanının mahallelerde muhtarlık yaptığını söyledi.

Muhtarların ayda 120 milyon lira civarında aylık aldıklarını belirten Şahin, “Bununla Bağ-Kur primlerini bile ödeyememektedirler. Bu nedenle hükümetimiz muhtarlarımızın aylıklarını önemli miktarda artırmayı düşünüyor” dedi.

Söz konusu tasarıyla bu konuda ortaya bir rakam konulduğunu, ancak Maliye Bakanı’nın da getireceği mali yükü hesaplamak için bir haftalık bir süre istediğini bildiren Şahin, bir hafta sonra konuyu Bakanlar Kurulu’nda tekrar görüşüp tasarıya son şeklini vererek, TBMM’ye göndereceklerini kaydetti.


-MALİ SUÇLARLA İLGİLİ KANUN TASARISI-


Toplantıda, Meclis’e sevk edilme aşamasına gelen kanun tasarılarının da görüşüldüğünü belirten Şahin, bunlardan birinin Mali Suçları Araştırma Kurumu’nun Teşkilat ve Görevleri, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı olduğunu kaydetti.

1996 yılında 4208 sayılı kara paranın aklanmasının önlenmesine dair kanunla Maliye Bakanlığı teşkilat yapısı içerisinde kısa adı MASAK olan Araştırma Kurulu Başkanlığı’nın kurulduğunu ifade eden Şahin, şunları söyledi:

“Bugün gelinen noktada inceleme, soruşturma ve yargı süreçlerinin çok uzun zaman alması, soruşturmaların adli ve mali boyutunun eş zamanlı yürütülememesi, bu süreçlerde ihtiyaç duyulan veri ve bilgi altyapısının eksikliği ve uluslararası bilgi değişiminde yaşanan zorluklar suçla mücadelede birtakım sorunlar meydana getirmiştir. İşte, biraz önce bahsettiğim kanun tasarısı 4 geçici maddeyle birlikte 52 maddeden oluşuyor. Bu kanun tasarısının imzaya açılmasına ve bir an önce TBMM’ye sevkine karar verildi.”

Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı’nın Maliye Bakanlığı’na bağlı kuruluş olarak yeniden yapılandırıldığını kaydeden Şahin, MASAK’ın daha etkin çalışması için hizmet birimlerinin daire başkanlığı şeklinde oluşturulacağını belirtti.


-VAKIFLAR KANUN TASARISI-


Vakıflar Kanun Tasarısı’nın da görüşüldüğünü aktaran Şahin, daha önceki Bakanlar Kurulu toplantısında, söz konusu tasarının tartışıldığını, bunun sonucunda da diğer bakanların da önerileriyle tasarının yeniden değerlendirilerek son şeklinin verildiğini anlattı. Şahin, söz konusu tasarının önümüzdeki günlerde TBMM’ye sunulacağını bildirdi.

Türkiye’de 50 bini aşkın vakıf bulunduğunu belirten Şahin, ”tasarıyla, bütün bu vakıf alanıyla ilgili yeni bir bakış açısıyla vakıfların özgürlük alanının biraz daha genişletildiğini ve yaşanan bazı sorunları ortadan kaldırmayı amaçladıklarını” vurguladı.

Şahin, kanun taslağının TBMM’ye sevk edilmesinin kararlaştırıldığını belirtti.

-FUTBOLDA ŞİKE İDDİALARI-


Futbol Federasyonu’nun, şike suçunun Türk Ceza Kanunu’nda yer almasıyla ilgili bir önerisinin olduğunu da belirten Şahin, Bakanlar Kurulu’nda bu öneriyi anlattığını belirtti.

Bu konuya TCK’da yer verilip verilmeyeceği konusunda Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü’nden şifahi görüş istenmesine karar verildiğini ifade eden Şahin, “Hükümet olarak şike, şaibe gibi konuların Türkiye’nin gündeminden çıkmasını istiyoruz. Bununla ilgili TCK’da özel madde olsun, caydırıcı bir ceza olsun istiyoruz” dedi.

Federasyonun, tribünleri, stadyumların çevresini bir kavga arenasına dönüştüren kişilere verilecek cezanın ciddi miktarda artırılmasını istediğini anlatan Şahin, “Spordan sorumlu bakan olarak bu öneriyi son derece anlayışla karşıladım, isabetli bir öneri olarak değerlendirdim. Sayın Başbakan da konuyla ilgili temasa geçmemi istedi. TBMM’deki ilgili komisyona konuyu ileteceğim” dedi.

“Şike iddialarıyla ilgili ’Futbol İstihbarat Teşkilatı’nın kurulması için Sayın Başbakan talimat vermişti, bu konuda bir gelişme var mı” sorusu üzerine de Şahin, bu konuyla ilgili bir emniyet mensubunun çalışmalarını yürüttüğünü belirtti.

-“MAHALLİ İDARE BİRLİKLERİ KANUN TASARISI”-


Mehmet Ali Şahin, şu anda TBMM gündeminde bulunan Mahalli İdare Birlikleri Kanun Tasarısı’nın da bir an önce yasalaşmasının kararlaştırıldığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Bu kanun tasarısının içinde köye hizmet götürme birlikleriyle ilgili düzenleme var. Sayın Başbakanımız, TBMM grubunda yaptığı konuşmada da köye hizmet götürme bakımından hükümetimizin ihtiyaçlarını tespit ederek bu konuda bir nevi atağa geçme mesajı vermişti. İşte bunun bir uzantısı olarak köye hizmet götürme birliklerini de içeren Mahalli İdareler Birlikleri Kanun Tasarısı’nı bir an önce yasalaştıracağız.

Çok kısa bir sürede yolu, suyu olmayan ülkemizde hiçbir köy kalmasın, tüm köylerimiz yaşanabilir yerleşim yerleri haline gelsin arzu ediyoruz. Köy birliği kuruluyor, ki zaten bazı ilçelerimizde bu var. Tüm mahalle muhtarlarımızın ve bu ilçeden seçilmiş il genel meclisi üyelerimizin de üyesi bulunduğu ve kaymakamın başkanlığında köy birlikleri ve bu köy birliği içerisinden çıkan 5 kişiden oluşan bir köy birliği encümeni oluşmakta. Hükümet olarak, Maliye Bakanlığı olarak, il özel idareleri kanalıyla bu illerimizdeki ihtiyaçları karşılayacak parayı da çok kısa sürede tüm ilçelerimize gönderme konusunda bir karar birliğine vardık.”

Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Federasyonu’na yaptığı gezi hakkında Bakanlar Kurulu’nu bilgilendirdiğini de söyledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, hükümet olarak şike, şaibe gibi konuların Türkiye’nin gündeminden çıkmasını istediklerini belirtti.

Şahin, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“Muhtarların maaşı ne olacak” şeklindeki soru üzerine, Maliye Bakanlığı’nın parayı ödemesi gerçeği karşısında bir sorun çıkmasın düşüncesiyle o rakamı telaffuz etmekte zorlandıklarını belirten Şahin, ”Şu anda 3 bin gösterge üzerinden maaş alıyorlar, bunu sanıyorum iki katına kadar çıkarmamız mümkün olabilecek” dedi.


-VAKIFLAR-


Bir gazetecinin, vakıflarla ilgili düzenlemelerin neleri kapsadığını sorması üzerine Şahin, cemaat vakıflarının mülk edinmesiyle ilgili önceki hükümet döneminde de kendi dönemlerinde de değişiklik yapıldığını anlattı.

Türkiye’de mevcut 161 cemaat vakfının mülk edinmesiyle ilgili herhangi bir yasal engel bulunmadığını vurgulayan Şahin, cemaat vakıflarının ve bu bağlamda AB yetkililerinin zaman zaman uygulamayla ilgili şikayetleri bulunduğunu, tasarının şikayetleri önemli ölçüde gidermeye yönelik olduğunu söyledi.

Tasarının 80 küsur maddeden oluştuğunu belirten Şahin, tasarının Başbakanlık’ın internet sitesinde yayınlandığını, buradan ulaşılarak incelenebileceğini kaydetti.

Şahin, şöyle devam etti:

“Özellikle Türkiye’de yeni vakıf kurulması konusunda sorun yaşandığını tespit ettim. Ben göreve geldiğimde Türkiye’de Medeni Kanun’a göre kurulmuş olan vakıf sayısı 5418’di, şimdi 4999’a indi. Araştırdığımda vakıf kurmayla ilgili vatandaşları caydırıcı nitelikte sayabileceğimiz bazı yasal düzenlemeler ve uygulamalar olduğunu tespit ettim. Dolayısıyla nasıl ki şu andaki vakıf eserleri geçmişte ecdadımızın kurmuş olduğu vakıfların sonucu mevcutsa, şimdi de bizim vatandaşlarımızı da vakıf kurmaktan caydırmak değil, bunları kurulmasını teşvik etmek gerektiği düşüncesindeyiz. Taslağın bu konuda ciddi rahatlamalar getirdiğini söyleyebilirim.”

Şahin, bir başka soru üzerine, bir başkasının adına kayıtlı olan bir gayrimenkulün, bir taşınmazın, bir yasal düzenleme ile alınmasının mülkiyet hakkının özüne müdahale olduğunu belirtti.

Başbakan Yardımcısı Şahin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bölücü elebaşı Abdullah Öcalan ile ilgili vereceği karara ilişkin bir soru üzerine, şu anda bu konunun Bakanlar Kurulu gündemine alınmasını gerektirecek gerçekleşmiş bir durum olmadığını ifade etti.


AA
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2005 Çarşamba 00:25:36
Güncelleme :11 Mayıs 2005 Çarşamba 00:27:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
öğretmenlere ne zaman zam verilecek IP: 81.215.170.xxx Tarih : 11.05.2005 23:31:48
karı koca ğretmenlik yapıyoruz.ama lise mezunu bazı devlet memurların,sözleşmeli işçilerin aldığı maaşı biz 2 öğretmen maaşıyla alamıyoruz.bittik....