23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Bakiyev’e suikast girişimi iddiası

Kırgızistan’da geçici olarak devlet başkanlığını üstlenen Kurmanbek Bakiyev’e suikast girişimi planlandığı iddia edildi. İddialar üzerine Bakiyev’in basın toplantısının yeri değiştirildi.

Muhalefetin devirdiği Devlet Başkanı Askar Akayev’in taraftarları da, Bakiyev’in geçici devlet başkanı olmasını protesto amacıyla bir anayolu kapattı.

Akayev’in doğumyeri olan Kemin’de yaşanan bu protesto gösterisine rağmen başkent Bişkek’te hayat yavaş yavaş normale dönmeye başladı.

BU KEZ AKAYEV YANDAŞLARI YOLA ÇIKTI

Suikast iddiaları karşısında basın toplantısının yerini değiştiren Kurmanbek Bakiyev, Türkiye ile ilişkilerin daha da geliştirilmesi için çaba göstereceklerini, 26 haziranda yapılması öngörülen devlet başkanlığı seçiminde aday olacağını söyledi.

İki gece ard arda yaşanan yağma ve soygun olaylarına karşı polisin yeterli olmaması üzerine güvenlik için, askeri birlikler kullanılmaya başlandı. Bişkek’te 2 binin üzerinde polis de güvenliği sağlamak için sürekli görev başında bulunuyor.

TÜRK HEYETİ TEMASLARA BAŞLADI

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’teki Türk heyeti de temaslarına başladı. Heyet, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT büyükelçileri ile diğer bazı üst düzey yetkililerle görüştü. Görüşmelere ilişkin bilgi veren diplomatik kaynaklara göre, Kırgızistan’ın yeni yönetimi, önceliği güvenliğin sağlanmasına veriyor.

Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Serpil Alpman da, kentte büyük bir hızla patlak veren olaylarda aynı şekilde bir azalma tespit ettiklerini, güvenlik durumunun da düzeldiğini söyledi.

Kırgız yetkililer de, olay çıkaran ve yağma yapan grupların kendilerini temsil etmediğini vurguladı.


KULOV: ESKİ MİLLETVEKİLLERİNİN GÖREVİ SONA ERDİ

Kırgızistan’da geçici yönetimin güvenlik güçleri koordinatörü Feliks Kulov de, eski milletvekillerinin görevinin sona erdiğini söyledi. Kulov, yeni meclisin oturumuna katılmak için geldiği parlamentoda yaptığı açıklamada, ’’isteseler de istemeselerde eski milletvekillerinin görevi sona ermiştir’’ dedi. Milletvekillerinin beş yıl süreyle seçildiğini hatırlatan Kulov, bu sürenin tamamlandığını belirtti.

Eski milletvekillerinin yeni meclisin kararına uyması gerektiğini vurgulayan Kulov, eski meclisin çalışmasını sürdürmesi halinde ülkede kargaşa ve çatışma çıkabileceği uyarısında bulundu. Akayev iktidarının devrilmesinin ardından Yüksek Mahkeme, son seçimlerle ilgili milletvekili kayıtlarını iptal etmiş, dolayısıyla eski meclis çalışmalarını sürdürmeye başlamıştı. Bugün bazı eski milletvekillerinin de katılımıyla toplanan yeni meclisin oturumunda Merkez Seçim Komisyonu, yeni meclisin yetkili olduğunu açıklamıştı.

SEÇİM KOMİSYONU BAŞKANI İSTİFA ETTİ

Kırgızistan Merkez Seçim Komisyonu (MSK) Başkanı Sulayman İmanbayev istifa etti. MSK Başkanı İmanbayev, açıklamasında, sağlık nedenlerinden dolayı istifa ettiğini açıkladı. MSK Başkanlığına Turgunalı Abdraimov atandı.


AJANSLAR
Yayın Tarihi : 27 Mart 2005 Pazar 16:51:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?