18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Bakû-Tiflis- Ceyhan’da Mutlu Son

Hazar bölgesi petrollerini Türkiye üzerinden dünya pazarlarına ulaştırmak için 1992’de gündeme gelmesine karşın temeli ancak 18 Eylül 2002’de atılabilen Bakû-Tiflis- Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı’nın vanaları bugün açılacak. İlk petrolün yaklaşık 3 ay sonra Türkiye’ye ulaşması beklenen hatta 40 yıl boyunca yılda en fazla 50 milyon ton petrol taşınması hedefleniyor.

Doğu-batı enerji koridoru kapsamında, başta Azeri petrolü olmak üzere Hazar bölgesinde üretilecek petrolün Ceyhan’a taşınması ve buradan da tankerlerle dünya pazarlarına ulaştırılmasını amaçlayan BTC projesinde sona gelindi. Türkiye kesimi için yatırım maliyeti yaklaşık 1.4 milyar doları bulan hatta yarın Bakû’da düzenlenecek törenle Hazar’dan petrol pompalanmaya başlanacak.

Törene Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de katılacak. Projenin Türkiye ayağını anahtar teslimi yapmayı üstlenen BOTAŞ, Türkiye’den geçecek 1070 kilometrelik bölümün yüzde 95’ini bitirirken Azerbaycan’daki 468, Gürcistan’daki 225 kilometrelik bölümler de tamamlanma aşamasına geldi. Hattın Türkiye bölümündeki tüm çalışmaların 30 Eylül’de bitirilmesi öngörülüyor.

Hattan ilk petrolün 3 ay sonra Türkiye’ye ulaşacağı, bu süre zarfında boruların yaklaşık 10 milyon metreküp petrolle doldurulacağı belirtiliyor. Boru hattından 40 yıl boyunca yılda 50 milyon ton petrol taşınması hedefleniyor. Şirketler anlaşırsa taşıma süresi 10’ar yıl uzatılabilecek.

Türkiye’deki işletme ve güvenliği, BOTAŞ International tarafından sağlanacak hattın, tam kapasiteyle çalışması durumunda ülkeye yıllık 250 milyon dolar taşıma geliri getirmesi hedefleniyor.

Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan ve Kazakistan cumhurbaşkanları, yarın Bakû’da gerçekleştirilecek törende BTC’ye Kazakistan’ın da katılımını öngören bildiriye imza koyacaklar. Türk, Azeri ve Gürcü cumhurbaşkanları ayrıca, Bakû-Tiflis-Kars arasında demiryolu hattının oluşturulmasına ilişkin anlaşmaya imza koyacaklar. Yeni demiryolu hattının, iki yönlü ve hızlı tren seferlerine olanak verecek şekilde inşa edilmesi planlanıyor.

Sezer: ’’Bakü-Ceyhan Bir Köprü Olacak’’

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, "Komşularımızı batıya bağlayacak bir köprü olarak değerlendirdiğimiz Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Kafkasya ve Hazar Havzası’nda bölgesel işbirliğinin somut bir örneğini oluşturmaktadır" dedi.

Cumhurbaşkanı Sezer, Bakü’ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı’na ilk petrolün verilmesi nedeniyle yarın Sangaçal Terminali’nde düzenlenecek törene katılmak üzere Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in çağrılısı olarak Bakü’ye gittiğini belirtti.

Törene, Cumhurbaşkanı Aliyev’in yanı sıra, Gürcistan ve Kazakistan cumhurbaşkanları ve diğer bazı ülkelerin temsilcilerinin katılacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Sezer, şunları kaydetti:

"Türkiye, 21. yüzyılın İpek Yolu olarak sunulan Doğu-Batı Enerji Koridoru’nun en önemli bileşenini oluşturan Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı’nın gerçekleştirilmesine ön ayak olmuş, bu yönde büyük çaba harcamıştır. Boru hattının bugün itibariyle yüzde 95’inin gerçekleştirilmiş olması, tasarı ortaklarının olduğu kadar Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye’nin de başarısıdır.

Türkiye, komşuları Azerbaycan ve Gürcistan’ın uluslararası toplumla her açıdan daha fazla bütünleşmelerine özel önem vermektedir.

Bu bağlamda, komşularımızı batıya bağlayacak bir köprü olarak değerlendirdiğimiz Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Kafkasya ve Hazar Havzası’nda bölgesel işbirliğinin somut bir örneğini oluşturmaktadır.

Bakü-Tiflis-Ceyhan aynı zamanda, başta Avrupa olmak üzere batı piyasalarının enerji sunum güvenliğine de katkıda bulunacak ve Türk boğazlarından tankerle taşınan tehlikeli madde yükünü hafifletecektir.

Türkiye’nin enerji stratejisinin temel öğeleri arasında, coğrafi ve jeostratejik konumundan yararlanarak, petrol ve doğalgaz zengini komşu ülkelerle tüketici pazarları arasında transit ülke ve enerji ticaret merkezi olması yer almaktadır.

Günde bir milyon varil ve yılda 50 milyon ton kapasiteye sahip olacak Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı’nın, Türkiye’nin bu amacına hizmet edeceği gibi aynı zamanda bölgede istikrar ve barış ile Kafkasya ülkelerinin ekonomi alanındaki gelişmelerine katkıda bulunacağına içtenlikle inanıyorum."





AA
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2005 Çarşamba 02:32:59
Güncelleme :2 Haziran 2005 Perşembe 20:39:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?