23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Balıkçılığa da AB standardı

Avrupa Birliği’ne (AB) uyum sürecinde Türkiye’yi balıkçılık sektöründe de değişiklikler bekliyor. AB mevzuatına uyum amacıyla çıkarılacak Su Ürünleri Yasası ile balıkçılık sektöründe yeni düzenlemeler yapılacak.

Hamsi, yıllardır Karadenizli balıkçının geçim kaynağı oldu. Hem sofrasındaki yemek hem de ailesinin geçim kaynağıydı. Sonra devir değişti, teknoloji ilerledi.

Hamsi, radarlar, sonarlarla daha fazla avlanır oldu. Yaşanan krizlerle borca giren balıkçı motorunu güçlendirip, daha fazla hamsi avlamaya başlayınca da, hamsi Türkiye kıyılarını terketmeye başladı.

10 balık türüne koruma

AB’ye uyum sürecinde Türkiye’yi bu konuda da yeni bir dönem bekliyor. Artık balıkçı Karadeniz’e açılıp istediği kadar balık avlayamayacak. Başta hamsi olmak üzere 10 balık türü, nesilleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için Bakanlık tarafından koruma altına alındı.

Hamsinin yanısıra istavrit, lüfer, orkinos da belli kotaların üstünde avlanamayacak. Kota miktarları öncelikle yapılacak balık potansiyeli araştırmaları ve ayrıca kurulacak yeni kayıt sistemi verileri dikkate alınarak belirlenecek.

Ayrıca yapılan avcılığın kayıt altına alınabilmesi için Türkiye sahillerinde aralarında İstanbul, Muğla, Sinop, Hatay gibi illerin de bulunduğu 30 nokta belirlenecek.

Balıkçılar avlarını ancak bu noktalardan karaya çıkaracak. Bu bölgelerde AB desteği ile kurulacak merkezlerde 200 su ürünleri mühendisi kontrolör olarak çalışacak.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2005 Salı 00:27:30
Güncelleme :22 Şubat 2005 Salı 00:29:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?