19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Balkenende: Tarih yazdık

AB dönem başkanı Hollanda’nın Başbakanı Jan Peter Balkanende, Türkiye’nin AB’nin önerdiği teklifi kabul ettiğini ve müzakerelerin 3 ekim 2005’te başlayacağını resmen açıkladı.

Türkiye’nin Ankara Anlaşması’nın AB’nin 10 yeni üyesini kapsamasını sağlamaya hazır olduğuna ilişkin vaadinin AB’yi memnun ettiğini belirten Balkanende, “bugün son derece önemli bir gün, mutluyuz” dedi.

Alınan sonuçtan mutlu olduğunu söyleyen Avrupa Konseyi Başkanı Jose Manuel Barosso, alınan kararların hem Türkiye’nin hem AB’nin beklentilerini karşıladığı belirtti.

Biz Türkiye’nin Genişleme Protokolü’ni imzalamasını bekliyoruz” diyen Balkenende, Genişleme Protokolü’nün imzalanmasının hiçbir şekilde hukuken ve resmen Kıbrıs’ın tanındığı anlamına gelmeyeceğini, ancak bunun tanınma sürecinde bir adım olabileceğini özellikle vurguladı.

Barosso Türk halkına verdiği mesajda, "bu bir son değil, bir başlangıç" değerlendirmesini yaptı. Türkiye’nin sıkı bir çalışma yapması gerektiğinin altını çizen Konsey Başkanı, bugün hem Türkiye hem de Avrupa için tarihi bir gün" dedi. Başkan, "üye ülkeler Türkiye’yi geröekten istemeseler bu kararı almazlardı" diyerek AB kapısının artık Ankara’ya açıldığını açık bir şekilde ifade etti.
AA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2004 Cumartesi 00:23:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?