17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Balkenende'den Türkiye'ye destek

AB Dönem Başkan Hollanda’nın Başbakanı Jyan Peter Balkenende, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliğine güçlü bir destek verdi.
Balkenende,  AB ülkelerine, Türkiye ile müzakereler konusunda "dürüst olunması" çağrısı yaptı.
Müzakereler konusunda izlenecek tutumun 2002 yılında belirlendiğini anımsatan Balkenende, "Oyunun kuralı 2002’de belirlendi. Koyduğumuz kurallara saygı göstermek zorundayız. Bir oyun devam ederken kuralları değiştirilemez. Türkiye için yeni koşullar icad edilmemeli" dedi. Jan Peter Balkenende, AB Konseyi, aralık ayında Türkiye’nin Kopenhag kriterlerini yerine getirip getirmediğine bakacağını anımsattı." Eğer kriterler yerine getirilmişse tam üyelik müzakerelerini başlatacağız” diye konuştu. Hollanda Başbakanı, konuşmasında Avrupa’daki İslam korkusundan da söz etti.
Balkenende, İslam’a karşı bir korkuya geçit verilmemesi ve bazı dinlere sınır koyulmaması gerektiğini vurgulayarak, "dinlere değil, dinleri suiistimal ederek, şiddet kullanarak fikirlerini zorla kabul ettirmek isteyen kişi ve gruplara karşı tavır alınması önemlidir" görüşünü dile getirdi. “Sorun İslam ve din değildir” diyen Balkenende, Avrupa’daki İslam korkusunun Türkiye ile müzakerelerin başlatılmasına engel olmaması gerektiğini vurguladı.
Balkenende, AB Komisyonu’nun hazırlayacağı raporun önemi üzerinde durarak, erken değerlendirmeler yapmamak gerektiğini anlattı.AB Dönem Başkanı Hollanda’nın Başbakanı

Jan Peter Balkenende, Avrupa’daki İslam korkusunun Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin başlatılmasına engel olmaması gerektiğini söyledi. Balkenende, "oyunun kurallarının 2002’de belirlendiğini" belirterek "Yeni koşullar icat edilmemeli" dedi.


Balkenende, soruları yanıtlarken, Türkiye konusunda geçen senelerde alınan “iyi kararlara” ülkesi Hollanda’nın da katıldığını, AB’nin itibarının söz konusu olduğunu, dürüst olunması gerektiğini, AB Komisyonu raporunun beklendiğini kaydetti.

Jan Peter Balkenende, daha sonra düzenlediği basın toplantısında Türkiye’ye ilişkin sorularla karşılaştı.

Türkiye’ye ilişkin sürecin geçmişte alınan kararlarla ve verilen sözlerle uyumlu olması gerektiği üzerinde ısrarla duran Balkenende, ”Koyduğumuz kurallara saygı göstermek zorundayız. Bir oyun devam ederken kuralları değiştirilemez” dedi.

Balkenende, AB Komisyonu’nun hazırlayacağı raporun önemi üzerinde durarak, erken değerlendirmeler yapmamak gerektiğini anlattı.

Jan Peter Balkenende, Kıbrıs konusunda AB’nin kuzeyin gelişmesine destek amacıyla bazı mali önlemler aldığını, bir çözüm umut ettiklerini, ancak durumun çok karmaşık olduğunun bilindiğini söyledi.

PRODI: RAPORUN TAVSİYELERİNİ ÖNGÖREMEYİZ

Strasburg’da yapılan AB Parlamentosu oturumunda konuşan Komisyon Başkanı Romano Prodi, Ekim ayında yayınlanacak raporda Türkiye hakkında ne tür tavsiyelerde bulunacaklarını bugünden öngörmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Prodi, "Bugünden raporun içeriği hakkında size birşey söylemek için çok erken. Her cepheden veri topluyoruz. Yoğun ve objektif bir rapor olacak" dedi

KENTHABER
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2004 Çarşamba 18:19:06
Güncelleme :22 Temmuz 2004 Perşembe 22:45:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?