20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Bangkok sulara gömülüyor

Tayland'ın başkenti Bangkok'taki yağışlar şehri gün geçtikçe su seviyesinin altına itiyor.

Dönenceler ile Ekvator arasında yer alan ülkenin başkenti Bangkok'ta, şehrin etrafını saran kanallarda sular hissedilir oranda yükselmiş ve birçok yerde, bir zamanlar arazi içinde olan elektrik direkleri suyun altında kalmış durumda. Durumdan şikayetçi olmayan halk, bu sularda deniz mahsulleri avına çıkarak iyi bir gelir elde ediyor. Çoğunlukla kabuklu deniz ürünlerinin çıkarıldığı bu yerlerde onlarca insan geçim kaynağı sağlıyor.

Bölge sakinlerinden Sorn Peungsai, "Yaklaşık 20 yıl kadar önceydi. Beton direkler Bangkok ile Pattaya sınırlarını ayırıyordu. 4 metre kadar boyu vardır diye biliyorum. Biz buralarda yürüyerek tarlalara gider çalışırdık. O zaman deniz buraya çok yakındı ve hafta sonu insanlar buraya piknik yapmaya gelirler, biz de onlara denizden yakaladığımız kabuklu deniz ürünlerini satar para kazanırdık. Şimdi ise deniz 3 metre yükselerek her yeri aldı. Yıllarca denizin çekilmesini bekledik ancak çekilmedi. Bu kanallarda yağmur yağdığı zaman su olurdu. Şimdi su gitmiyor. Ne olacak bilmiyoruz. Bu durumu kazanca çeviren insanlar var. Çok ürün çıkıyor bu sulardan" dedi.

20 yılda yaklaşık 4 metre yükselen deniz, Bangkok'u yutmaya devam ediyor. Tayland körfezine kıyıları olan bu bölge her gün daha derinleşiyor. Bu sene tam 41 ilini su basan Tayland, küresel ısınmanın mağdurlarından biri olmuş durumda.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2008 Cumartesi 05:50:58
Güncelleme :25 Ekim 2008 Cumartesi 10:14:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?