24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

’Banka soygununu IRA gerçekleştirdi’

Kuzey İrlanda’da geçtiğimiz ay düzenlenen banka soygununun ardında Kuzey İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu IRA’nın olduğu ileri sürüldü. Kuzey İrlanda emniyetinden üst düzey bir yetkili Hugh Orde, yaklaşık 50 milyon dolarlık banka soygunuyla ilgili yapılan soruşturmalar sonucunda elde edilen bulguların IRA’yı işaret ettiğini söyledi.
(Sinn Fein, Hugh Orde’u barış sürecini baltamakla suçladı)


Hugh Orde, elde edilen tüm kanıtlara göre, banka soygunundan IRA’nın sorumlu olduğuna inandığını belirtti, ancak IRA ve siyasi kanadı Sinn Fein suçlamayı reddetti. Sinn Fein’in başmüzakerecisi Martin McGuinness polisin ellerinde kanıt olmadığını ve barış sürecine zarar verecek siyasi açıklamalarda bulunduklarını savundu.

Martin McGuinness, polisin IRA’ya yönelik bu suçlamasının ardında başkalarının bulunduğunu da ima etti. Banka soygunun ardında IRA’nın bulunduğu suçlamasının ardından Kuzey İrlanda barış süreci de tehlikeye girdi.

Geçen ay taraflar arasında bir uzlaşmaya varılmak üzereyken güven eksikliği nedeniyle görüşmelerden bir sonuç alınamamıştı.

Demokratik Birlik Partisi lideri Ian Paisley, bu iddiaların ardından Sinn Fein’e güvenmemekte haklı olduğunu savundu.

BBC’nin İralnda muhabiri, Kuzey İralnda’nın İngiltere’ye bağlı olmasını savunan birlikçilerin, banka soygununu Sinn Fein’le görüşme masasına oturmamak için bir gerekçe olarak kullanmalarının muhtemel olduğunu söyledi.

Soygunun gerçekleştiği banka da, çalınan paraların kullanımını zorlaştırmak amacıyla yeni banknotlarını farklı renklerde basacaklarını açıkladı.

BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2005 Pazartesi 09:34:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?