18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Bankalara borçlu 25 bin kişiye yurtdışı yasağı

Ankara - Vergi borcu olanlarda olduğu gibi, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen bankalara borcu olan 25 bin kişi geçen yıl Kasım ayından beri yurtdışına çıkamıyor.

5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 22. maddesi hükümlerince Fon’un isteğiyle, bireysel ya da ticari borçlulara, devredilen bankalara borçları nedeniyle yurtdışı yasağı konulurken, söz konusu yasakta herhangi bir parasal sınırlama bulunmuyor.

Buna göre, 1994 yılından bu yana TMSF’ye devredilen veya el konulan bankalara 1 YTL (1 milyon lira) bile borcu olan vatandaş, havaalanından geri dönüyor.

Fon, toplam 25 bin kişiye konan yurtdışı çıkma yasağı ile şu ana kadar 65 milyon dolar tahsil ederken, söz konusu tutarın 45 milyon dolarını ticari ve kurumsal kredi borçlularından, kalan kısmını da bireysel borçlularından tahsil etti.

Yurtdışına çıkış yasağı, özellikle son 3 yıldır fona borçlarını ödeme konusunda hiçbir girişimde bulunmayan tüzel ya da gerçek kişilerden alacakların tahsilini amaçlıyor. Borçlular TMSF’ye başvurarak, borçlarını ne şekilde ödeyeceklerini öğrenebilirken, fona borcunu ödeyen kişilerin ise yurtdışına çıkış engeli yapılan işlemler sonrası kaldırılıyor.


AA
Yayın Tarihi : 6 Mart 2005 Pazar 15:48:26
Güncelleme :6 Mart 2005 Pazar 15:51:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?