17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Barguti Filistin seçimine katılmayacak

Filistinli yetkililer, hapisteki direniş lideri Marvan Barguti’nin başkanlık seçimlerine katılmaktan vazgeçtiğini açıkladı.

El Fetih örgütü, Barguti’yi seçime katılmaktan vazgeçmeye ikna etmek için çaba harcadığını duyurmuştu.

Filistinli Bakan Kadura Faris’in, Barguti’yi hapisanede ziyaret ettiği ve adaylığını koymasının seçimin başarısını ve El Fetih içindeki birliği tehlikeye sokacağı uyarısında bulunduğu bildirilmişti.

İsrail tarafından, beş kişiyi öldürme suçundan beş ayrı ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Marvan Barguti, halen İsrail’in güneyindeki Birşeba kentinde bulunan Nafha cezaevinde yatıyor.

Kamu oyu yoklamalarına göre "en sevilen Filistinli politikacı" olan 45 yaşındaki Barguti, 2000 yılında barış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine patlak veren Filistin ayaklanmasının öncülüğünü yapmıştı.

İsrailli yetkililer de Barguti’nin kendileri için asla bir müzakere ortağı olamayacağını, seçimlere girip kazansa bile, serbest Barguti’yi bırakmayacaklarını açıklamıştı.

İsrail ve Amerika görüşmeleri yeniden başlatmak için Filistin devlet başkanlığı koltuğunda Mahmut Abbas’ı tercih ediyor.

Eski Başbakan Mahmuh Abbas, Yaser Arafat’ın eski silah arkadaşlarından biri. Abbas, genç El Fetih üyelerini kendi tarafına çekmek amacıyla, parti içinde gençlerin söz sahibi olmasına fırsat tanıyan bir toplantı düzenleme sözü verdi.


VOA TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2004 Cumartesi 15:37:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?