18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Barolardan 'arka bahçe' tepkisi

Özok: ''Danışmanları, Başbakan Erdoğan'ı yanlış bilgilendiriyor''.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''yeni yeni arka bahçeler oluşturuluyor. Bunların içinde TBB de var'' açıklamasına Türkiye Barolar Birliği'nden tepki geldi.

Ankara Barosu'nun 81'inci kuruluş yıldönümü etkinlilerine katılan, TBB Başkanı Özdemir Özok, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın CNN Türk'te Taha Akyol'un sunduğu 'Eğrisi Doğrusu' programında yer alan 'arka bahçe' açıklamalarına yanıt verdi.

TBB Başkanı Özok, baroların hukukla ve ülkenin geleceğiyle ilgili görüş bildirmeye devam edeceğini belirterek, ''TBB, bu tavrını hiçbir siyasi partinin 'arka bahçesini, ön bahçesini' çağrıştıracak anlayışla yapmamaktadır'' dedi.

TBB'nin kurulduğu günden beri üstüne vazife olmayan hiçbir konuda açıklama yapmadığını söyleyen Özok, baroların, 'bir siyasi partinin arka bahçesi' haline geldiği yönündeki değerlendirmelere katılmalarının mümkün olmadığını ifade etti.

"Danışmanları yanlış bilgilendiriyor"

Özok, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, baroların görevleri konusunda danışmanları tarafından yanlış bilgilendirildiğini öne sürdü.

TBB Başkanı, kurulduğu günden beri, çağdaş, demokratik, laik cumhuriyete olan bağlılığını beyan eden TBB'nin, Türkiye'nin en saygın, en donanımlı ve en köklü hukuk kuruluşlarından biri olduğunu ifade etti.

Özok, ''bu nitelikleri ile TBB'nin, cumhuriyete, hukuka, demokrasiye olan bağlılığı tartışılamaz. Hukuk devleti, insan hakları konusunda duraksamadan mücadele verir. TBB'nin görevi, sadece üyelerine kimlik, ruhsat vermek değildir. Hukukla ve ülkenin geleceğiyle ilgili görüş bildirecektir" diye konuştu.

"Sayın Başbakan, bundan rahatsız olur ya da olmaz" diyen Özok, "TBB bu tavrını asla ve asla hiçbir siyasi ideolojiyle, hiçbir siyasi partiyle bağdaşacak şekilde, hiçbir siyasi partinin 'arka bahçesini, ön bahçesini' çağrıştıracak anlayışla yapmamaktadır" dedi.

Başbakan Erdoğan, dün CNN TÜRK'te katıldığı 'Eğrisi Doğrusu' programında, TBB ile ilgili olarak, "yeni yeni arka bahçeler oluşturuldu. Bazı nitelikli kurumları devreye sokma gayretleri var. Barolar Birliği de bu kurumlar arasında bulunuyor" açıklamasını yapmıştı.

Coşar: "Siyasetçiler elini yargıdan çekmeli"

Ankara Barosu Başkanı Vedat Ahsen Coşar da yargıda siyasallaşma tartışmalarına ilişkin soruları yanıtlarken, siyasetçilerin, elini yargıdan çekmeleri gerektiğini ifade etti.

"'Yargı, bugünkü siyasetçilere de lazım olabilir'' diyen Coşar, yüksek yargı organlarının temsilcilerinin açıklamalarından rahatsızlık duymadığını,Türkiye'de konuşmanın hiçbir kimsenin tekelinde olmadığını belirtti.

''Konuşan Türkiye'den, konuşmak istemeyen bir Türkiye'ye doğru gitme isteği var'' diyen Coşar, eleştiriye açık olmayanların, yapıcı olamayacaklarına işaret etti.

Coşar, ''Sayın Başbakan'ın barolarla ilgili açıklamalarını doğru bulmuyorum. Sayın Başbakan'ın demokrasi argümanlarını gözden geçirmesi lazım'' diye konuştu.

CNN Türk
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2005 Perşembe 14:00:45
Güncelleme :14 Temmuz 2005 Perşembe 14:18:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
acar33649 IP: 81.213.206.xxx Tarih : 14.07.2005 21:22:03
sayın barolar birligi başkanı TBB'nin kuruldugundan günden beri üstüne vazife olmayan hiç bir konuda açıklama yapmadıgını söylüyor aynı başkan imamhatipli başbakanı içine sindiremedigini söylemişti bir zamanlar