17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Barroso´dan son dakika uyarıları

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Avrupa Birliği liderlerine Türkiye’ye tam üyeliğe alternatif formüller önermemeleri uyarısında bulundu.

Barroso, AB devlet ve hükümet başkanları zirvesine saatler kala gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye’deki reform çabasının ödüllendirilmesi gerektiğini belirten Barroso, oybirliğiyle, müzakerelere başlanması yönünde karar alınması gerektiğini söyledi.

Barroso, yarı yolda kalacak bir süreç arayışında olmadıklarını da vurguladı.

AB Komisyonu Başkanı, ’Eğer tam üyelik görüşmelerine başlarsak aklımızda tam üyelik olmalı. Son dakika koşulları ya da engeller çıkarılmamalı’ dedi.

Barroso, ’Bu, Türkiye’nin geçmişi, coğrafyası ve İslam dünyası ile Avrupa arasındaki potansiyel köprü rolü nedeniyle tarihi bir karar olacak. Sıradan bir konu değil’ diye konuştu.

Türkiye’ye bir adım daha atın çağrısı

Barroso, Türkiye’den de, kuşkucu Avrupalılar’ı AB’yle tam üyelik görüşmelerine hazır olduğuna ikna etmek için ’bir adım daha atmasını’ istedi.

Barroso, "Türkiye’nin önündeki en önemli zorluk, Türkiye’nin Avrupa yoluna inanan ama buna tam olarak ikna olmamış Avrupa vatandaşlarının kalplerini kazanmaktır" dedi.

Kıbrıs’ın müzakerelere başlanıldığında görüşme masasındaki muhataplardan biri olacağını anımsatan Barroso, Türkiye’nin yanıtlaması gereken sorunun ’Üyesi olmak istediğiniz kulübün mensuplarının oturduğu masadaki bir üyeyi tanımıyor olmanız ne tür bir mesaj demektir?’ olduğunu söyledi.

Barroso, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye ’Ermeni soykırımı’nı tanıması için baskı yapılıp yapılmayacağını soran bir gazeteciye şu yanıtı verdi:

’Türkiye’nin önüne yeni engeller çıkarmak gibi bir plan yok. Yeni siyasi koşullar koyamayız. Bunu yapmak adil olmaz.’

Ancak Barroso, konunun bir tabu olmadığını, bunun gelecekte tartışılabileceğini sözlerine ekledi.
BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2004 Perşembe 16:29:43
Güncelleme :17 Aralık 2004 Cuma 01:19:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?