18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Barzani: Kerkük’de taviz yok

İngiliz gazeteleri, Irak ile ilgili gelişmeleri yakından izlemeye devam ediyor.

Independent altı sayfasında, Irak’taki savaşın ardından gelinen noktayı tartışıyor. Gazetenin ortaya attığı sorulardan biri Kürtler devlet için girişimde bulunacak mı? Gazetenin yanıtı:

"Pek olası değil. Çünkü Kürtler, Saddam’ın devrilmesi ile istediğini alan belki de tek grup. Üstelik de kılpayı olarak."

"İşgalden hemen öncesine kadar Amerika, Türklerin, bir kuzey cephesi açmasına karşılık olarak, Irak’taki Kürdistan’ı işgal etmesi senaryosunu uygulamaya hazırdı. Türkler öneriyi reddedince Amerikalılar da Kürtlere dayanmak zorunda kaldı."

"Kürtler duygusal olarak bir devlete kavuşmayı isteseler de şimdi zaten, bağımsız bir devlet ilan etmenin tehlikelerine uğramadan bağımsızlığı fillen yaşıyorlar. Amerikalılar da Irak içinde bu kadar az müttefikleri varken onları terketmeyecektir."

Financial Times’a bir mülakat veren Erbil’deki Kürt yönetiminin başbakanı Neçirvan Barzani, Kerkük konusunda taviz olmayacağını söylüyor. Türkiye’nin bu konudaki uyarılarına dikkat çeken Financial Times, bu açıklama seçimden sonraki haftalarda bir gerginlik yaşanması olasılığını gündeme getirdi" diyor.

"Barzani, Amerika ve İyad Allavi’nin bu sorunu zamana bırakarak çözebileceklerini düşünmekle hata ettiğini savundu. ’Kürtlerin Kerkük konusundaki hassasiyetini ne Bağdat’ın ne Washington’un kavradığını anladık’ diyen Barzani, ’Oysa bu Kürtlerin herhangi bir taviz vermeyeceği bir konu’ dedi. "

Kerkük’ün demografik dengesi değişti

Irak’ta ABD’nin işgalinden sonra Saddam yönetimin devrilmesiyle, çok sayıda Kürt, Kerkük bölgesine yerleşerek, kentin demografik dengelerini altüst etti.

Kürt partilerin baskılarına dayanamayan Irak Seçim Komisyonu, bölgeye sonradan gelen kişilerin de bölge seçimlerinde oy kullanabileceğini açıkladı.

Barzani, “Kerkük coğrafik ve tarihsel olarak Kürdistan’ın bir parçasıdır” dedi. Zengin petrol rezervlerine sahip olan Kerkük, Saddam’ın devrilmesinden sonra sürekli etnik çatışmalara sahne oluyor.

Barzani, Irak’ın Baasçılardan arınması gerektiğini, yeni hükümette Baas parti yetkililerinin bulunmaması ve Kürtlerin yeni hükümette önemli konuma sahip olmasını savunuyor.  Financial Times’a göre Kürt liderler 275 sandalyeli mecliste 75 sandalye kazanmayı ve bazı kilit görevlerin kendilerine verilmesini bekliyor.
BBC TÜRKÇE YAYINI
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2005 Cuma 12:37:40
Güncelleme :29 Ocak 2005 Cumartesi 00:33:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?