22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Barzani referandum peşinde

Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi lideri Mesud Barzani yurtdışından döndükten sonra ilk kez kamuoyunun karşısına çıktı. Barzani Kerkük referandumu konusunda, ''Referandum adil yapıldığı takdirde sonuç ne çıkarsa çıksın kabul ederiz'' dedi.

Barzani, Kuzey Irak'taki Erbil kentinde bir konferansta konuşma yaptı. 

Kürt lider Barzani, Kerkük referandumu ve Bağdat yönetimi ile petrol anlaşmaları konusundaki anlaşmazlıklara değindi.

Kürt lider Kerkük referandumu ile ilgili olarak, "Bazı komşu ülkeler 140'ıncı madde olursa Kürtler devlet kuracak diyor. Öyle bir şey yok. Ben Iraklı bir Kürt vatandaşım" dedi.

Barzani, Kerkük referandumunun adil bir şekilde yapılması halinde sonucu ne olursa kabul edeceklerini de söyledi.

140'ıncı maddenin Kerkük'e huzur ve güven getireceğini söyleyen Barzani, "Orada herkesin hakkı ortaya çıkacak" diye konuştu.

"Yeni bayrak istiyoruz"

Konuşmasında Irak'ın bayrağıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Mesud Barzani, "Biz Irak yönetiminden yeni bir bayrak bekliyoruz" dedi. Kürt yönetimi, daha önce Irak bayrağının Kürt bölgesi sınırları içerisinde kullanımını yasaklamıştı.

Barzani, "Bize Saddam düştüğü zaman eski bayrak yerine yenisi getirilecek denildi. Ancak şu ana kadar bu konuda bir adım atılmadı. Saddam rejiminin devamı olan bu bayrak hala durmakta. Biz Irak Meclisi'nde bu konuda bir karar vermesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Mesud Barzani, "Biz üç hafta önce Irak Meclisi Başkanı'na bir heyet gönderdik. Bize bu konuda bir heyet kurulacağı söylenmişti. Ancak şu ana kadar bir sonuç yok. Bizim kimseye düşmanlığımız yok. Saddam gitti, fakat hala ona ait şeylere devam ettiriliyor. Bizim problemimiz bu bayrak altında binlerce kişi katledildi. Biz bu bayrağı kabul etmiyoruz, değişmesini istiyoruz" açıklamasında bulundu.

Kürt lider, Bağdat yönetimi ile Kürt yönetimi arasındaki petrol anlaşmazlığına da değindi. Mesud Barzani, "Irak topraklarında ve nerede petrol çıkarsa çıkın, bunun geliri tüm Irak halkına eşit olarak dağıtılacaktır. Bu sorunu yanlış yönlendirmenin anlamı yoktur" dedi.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2007 Salı 14:31:35
Güncelleme :11 Aralık 2007 Salı 14:32:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?