20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Başbakan Erdoğan: 'Ben Kürt´üm' Diyene 'Hayır Sen Türk´üm Diyeceksin' Diye Israr Etmenin Anlamı Yok

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kanal D`nin Diyarbakır`dan yayınlanan canlı yayın programında Fatih Altaylı`nın soruları yanıtladı. Erdoğan, "Kürtler benim canım ciğerim" ifadesinin eleştirilmesine anlam veremediğini belirtirken, "bu nasıl bir bilimsel tavır?" diye sordu. Erdoğan, Türkiye sınırları içinde yaşayan vatandaşların hepsine Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak eşit mesafede bulunmak zorunda olduğunu söyledi. Erdoğan, "Ben Türk'üm dememe karşın 'ben Kürt'üm' diyen vatandaş var. Ona illa da 'hayır sen Kürt'üm demeyeceksin, Türk'üm diyeceksin' diye ısrar etmenin anlamı yok" dedi.

``Konuşmamın öncesinde ben Türküm diyorum. Tabii ki Türküm diyen de benim canım ciğerim. Ben bunu her yerde söylüyorum. 72 milyonun hepsi benim canım ciğerim. Hepsinin benim başım gözüm üzerinde yeri var. Ülkemde ben bir ayrımcılığın içine düşmek istemem. 81 vilayeti ben niye dolaşıyorum. Bu zamana kadar hiçbir parti genel başkanın gitmediği Hakkari`de ben geçen seçimde kampanyama başladım. Niye; bu ayrımcılığı ortadan kaldırdığımı ortaya koyabilmek için.``

Bu konuda ortak paydanın ``TC vatandaşlığı`` olduğunu, bunun Anayasa`da da ortaya konulduğunu vurgulayan Erdoğan, ``Vatandaşlık bilinci çok önemli. Bunu yakaladığın anda diğerlerini zaten yakalarsın, onu halledersin`` dedi.

Erdoğan, İstanbul 2'inci Zırhlı Tugay Komutanlığı'nın "bazı kişilerin fişlenmesini istediği" iddialarına ilişkin haberlerle ilgili olarak da şunları söyledi: "Kuvvet komutanı ve 1. Ordu Komutanı'nın da bundan haberi olmadığını öğreniyoruz. Haberinin olmaması, bu işi tamimiyle temize çıkarmıyor. Anayasa'da kurumların görev alanları belirlenmiştir. Görev alanının dışında bir şeye tevessül edildiği zaman bu yanlış olur. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kesinlikle böyle bir görevi yok. Görev alanları belli. Ayrıca fişlemek suç. Sivil alanda böyle bir yaptırıma gidildiğinde bu çok daha da olumsuz. Bir araya geldiğimizde bunları görüşeceğiz".

Başbakan Erdoğan, ticaretle uğraştığı için kendisini eleştiren CHP Genel Başkanı Deniz Baykal`a yönelttiği ``kendisi de borsada oynuyor`` ifadesini de yineledi. Erdoğan, ``Borsada oynamak ticaret değildir falan diyor. Bir defa bu bal gibi ticarettir. Burda bir al-ver var. Yani birşeyi alıp bir şeyi satarsın. Bu hisse senedi alıp satımı da olur, çarşıda pazarda mal satımı da olur`` diyerek Baykal`a yüklendi.

Erdoğan, seçim meydanlarında vatandaşlarla yaptığı, zaman zaman ``azarlamalara vardığı`` nedeniyle eleştirilen diyalogları konusunda da açıklamada bulundu. Erdoğan, ``Dikkat ederseniz burada kavgacı bir üslup yok. Ben halkımla diyalog kurmada çok rahatım. Halkımın dilini iyi yakaladığımı düşünüyorum. Bunu tepkilerden de zaten çıkartıyorum. Asla kendimde halkımı azarlama hakkını bulamam. Ama ben halkıma doğru söylemeyi görev biliyorum`` diye konuştu.

Erdoğan, kamuoyunda sıkça eleştirilen, Maliye Bakanı Unakıtan`ın oğlunun 40 bin ton mısır ithalatı yapması konusunu da değerlendirdi. Kemal Unakıtan`n bakan olmadan önce de mısır ithalatı yaptığını anlatan Erdoğan, şunları söyledi:

``Sayın Unakıtan`ın evladı ABD`De eğitim gördü, yetişti, geldi. Ve hakkaten de çok zeki de bir oğlan. Geldikten sonra da babası ona çalışmalarını yavaş yavaş devretmeye başladı. Ve bizzat babasının yanında bu tecrübeleri kazandı. Ve Kemal bey politikaya girdi, görevi aldı. Yani oğlu da mı bu işi bırakması lazım. Oğlu bu işi yapıyor. Bu mısırın üzerinde bu kıyametin koparılması haksızlık. Yani benim oğullarım herhangi bir iş yapmayacak mı, sadece baba maaşıyla mı geçinecek? Çok inandığım, güvendiğim pırlanta gibi bir çocuktur. Fatih Bey siz de bir tanırsanız çok seversiniz. Çocuk dürüst ve işini yapan bir çocuk.``

Erdoğan, bugünkü Diyarbakır mitingi ve seçim çalışmaları hakkında da açıklamada bulundu. Diyarbakır`daki gelişmelerin son derece iyi olduğunu ve mitinge özellikle kadınların ilgi göstermesine sevindiğini vurgulayan Erdoğan, ``Diyarbakır`da inşallah Mücahit kardeşimle bu işi başaracağız. Diyarbakır`ın bir 5 yıl daha kaybetmemesi lazım, geçen yıl bir 5 yıl kaybetti zaten`` diye konuştu.

Suriye'nin Kamışlı kentinde yaşanan sorunun, Türkiye'yi etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, "Şu anda bizi etkileyen bir şey söz konusu değil. Öyle zannediyorum ki Suriye bu sorunu çözecektir" dedi.

Erdoğan, meydanlarda halkı azarlar şekilde konuşmalar yaptığı eleştirileriyle ilgi de asla kendisinde halkını azarlama hakkı bulmadığını ancak doğru söylemeyi görev bildiğini ifade etti.

sansursuz.com
Yayın Tarihi : 15 Mart 2004 Pazartesi 01:34:22
Güncelleme :15 Mart 2004 Pazartesi 15:53:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?