17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Başbakan Erdoğan'dan Fransa'ya AB çıkarması

Fransa’da yaşanan Türkiye’nin AB üyeliği tartışmalarının ardından Başbakan Erdoğan, milletvekilleri, bilim adamları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve gazeteciler başkent Paris’e ikna turuna çıkacak.

Erdoğan, Türkiye için önemli kararın alınacağı aralık ayındaki AB zirvesinden önce, Türkiye’nin AB üyeliğini Fransız kamuoyuna daha iyi anlatmak için 20 ekimde Paris’e gidecek ve Fransa Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde bir konferans verecek.

TBMM ile Avrupa Parlamentosu arasında köprü vazifesi gören Karma Parlamento Komisyonu’nun eş başkanı Aydın Dumanoğlu başkanlığındaki bir parlamenter heyeti de 11 ekimde Paris’e giderek Fransız meslektaşlarıyla Türkiye’nin AB üyeliği konusunda görüşmelerde bulunacak.

Fransa tartışmaların yaşandığı ülkelerin ilk sırasında

Fransa, Aralık ayında yapılacak AB zirvesinden önce, Türkiye’nin üyeliğinin en yoğun tartışıldığı birlik ülkeleri içinde ilk sırada yer alıyor.

Söz konusu zirvede AB liderleri, Türkiye ile tam üyelik müzakerelerine başlanıp başlanmayacağına karar vermeleri bekleniyor.

Komisyon Türkiye’nin artılarını anlatacak

Bağımsız Türkiye Komisyonu, Fransa Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde düzenlenecek toplantıda, Fransızlara Türkiye’nin AB üyeliğinin faydalarını anlatacak.
Komisyon, bu ay yayımladığı raporda, ’’Türkiye’nin siyasi ve adli konularda büyük ilerleme kaydettiğini’’ belirtmiş ve ’’AB’nin kapılarının Türkiye’ye kapanmasından AB’nin de zararlı çıkacağını’’ ifade etmişti.

Sosyalist Parti iktidarı uyardı

Fransa’da ana muhalefet Sosyalist Parti’nin Genel Sekreteri François Hollande, iktidardaki Halk Hareketi Birliği’nden, ’’seçmenleri Türkiye ile korkutmayı bırakmasını’’ istedi.

Ana muhalefet lideri Hollande, ’’referandumun sadece Türkiye için değil, yeni üye olacak bütün ülkeler için düzenlenmesi gerektiğini’’ belirtti.

Hollande diğer ülkeler için de referandum önerdi

Türkiye’ye karşı ayrımcılık uygulanmaması gerektiğini belirten Hollande, ’’Türkiye için referandum olacaksa, Bulgaristan ve Romanya için de olsun’’ dedi.

İktidardaki UMP’den ’’seçmenleri Türkiye ile korkutmayı bırakmasını’’ isteyen Hollande, Başbakan Jean-Pierre Raffarin’in, ’’dini nedenlerden dolayı Türkiye’nin üyeliğine üstü kapalı karşı çıkmasını’’ ise ’’modası geçmiş görüş’’ olarak değerlendirdi.
cnn türk
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2004 Çarşamba 17:37:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?