29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Başbakan Erdoğan'ın çözümü ne?

Erdoğan’dan doktor açığı için çözüm önerisi
Doktor sayısının yetersiz olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, tıp fakültelerini eleştirdi. Mekan kısıtlığı gerekçesine tepki gösteren Erdoğan, eğitim hasanelerinde de doktor yetiştirilmesi önerisinde bulundu. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile Özel Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nin açılış törenine katıldı. Başbakan Erdoğan, devlete ait bütün hastanelerin Sağlık Bakanlığı çatısı altında toplandığını anımsatarak, sistemi herkesin üniversite hastanelerinden ve özel hastanelerden yararlanabileceği bir genişliğe kavuşturduklarını söyledi.

“Sağlıkta Dönüşüm Projesi” adını verdikleri bu reformu, ilaçların temini ve sevk işlemleri başta olmak üzere, sistemde tıkanıklığa yok açan bürokratik unsurların azaltılması gibi unsurlarla da desteklediklerini belirten Erdoğan, bu değişikliklerin devam edeceğini bildirdi.

Erdoğan, “Bu sistem, gelmiş olmasına rağmen zaman zaman bazı çatlak sesler çıkıyor. Bu ara yine aynı şekilde, aynı zihniyet, aynı kafa yapısı bakıyorsunuz, hastanelerin birleşmesine karşı olmaktan dem vuruyor. Niye? Bunlar nemalanan mantıklardı, buralardan nemalanıyorlardı, artık mama kaybolunca şimdi onlar feryada başladılar” dedi.

ÖĞRETİM ÜYELERİ RAHATA ALIŞTI
Doktor açığına dikkat çeken Erdoğan, şöyle konuştu: “Doktorda ciddi eksiğimiz var. Bunu gidermemiz lazım. 5 yıldır bağırıyoruz. Diyoruz ki doktor ihtiyacımızın giderilmesi lazım. Aldığımız cevap hep şu olmuştur. ‘Nereden yetiştireceğiz?’ demişlerdir. İncelemeler de yaptırdım. Çok enteresan, Almanya’da bir profesöre 26 öğrenci, benim ülkemde 3,8 öğrenci düşüyor. Aradaki farkı görüyor musunuz? Bu kadar korkunç bir fark var. Diğer AB üyesi ülkelerde de oranlar yüksek, fark açık. Bunu aşmamız gerek.”

Başbakan Erdoğan, bir öğretim üyesinin en büyük iftihar vesilesinin öğrenci yetiştirmek olduğunu belirterek, “Onun varlık nedeni odur ama ne yazık ki rahata alıştık” dedi.

Özel sağlık kuruluşlarının, sektör olarak sağlık alanından aldıkları payın her geçen gün arttığını belirten Erdoğan, “Bununla birlikte sağlık alanında temel bir sıkıntı ile karşı karşıyayız. Türkiye’nin nüfusu 70 milyon iken, doktor sayısı 108 bin. Yani 108 bin doktor ile 70 milyon insana sağlık hizmeti vermek zorundayız” dedi.

Erdoğan, ülke nüfusunun yüzde 85’ine yakınının kamu kaynaklarından sağlık hizmeti aldığını, bu yükü sadece kamunun karşılayamayacağını, özel sektöründe karşılaması gerektiğini kaydetti.

EĞİTİM HASTANESİ ÖNERİSİ
Tıp fakültelerine öğrenci alma noktasında bariyerler konulduğunu dile getiren Erdoğan, “Biz de diyoruz ki, devletin eğitim hastaneleri var. Bu hastaneleri tıp fakültelerinin emrine veririz. Buralardan da süratle doktor yetiştirelim ve açığımızı süratle kapatalım” diye konuştu.

HER ŞEY PARA DEĞİL
Erdoğan, her şeye rağmen hastanelerde bazı olumsuzluklar yaşandığını belirterek, “Televizyon ekranlarında bazı olumsuzluklar görüyoruz, içimiz yanıyor. Bizim içimizin yanmasından çok, tababet yemini yapanların içinin yanması lazım. Onlar bu yemini yaptılar. Her şey para değildir” dedi.

Erdoğan, şöyle konuştu: “Ebediyete intikal ettiğinizde bu dünyadaki varlıklardan hangisini götüreceksiniz. Mezara girecek mi bunlar? Ama şifa dağıtan bir doktorun hastaları, o doktor ebediyete gittiğinde neler söylediklerini, hayır dualar söylediklerini biliyorsunuz ama aksi olursa neler söyleyeceğini tahayyül edin. Hepsinin bir karşılığı var.”

Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a konuşmanın ardından “Medical Park Sağlıklı Yaşam Kartı” hediye edildi. Usta, bu kart içinde Başbakan Erdoğan’ın 998’den bu yana tüm sağlık bilgilerinin yer aldığını kaydetti.

Erdoğan, daha sonra hastanenin çeşitli bölümlerinin gezerek, kemoterapi bölümünde tedavi gören Emin Üyük adındaki hastayla bir süre sohbet etti.

NTV
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2008 Cumartesi 19:41:01
Güncelleme :28 Haziran 2008 Cumartesi 19:50:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
El Salud IP: 88.236.129.xxx Tarih : 28.06.2008 21:00:27

Ülkesinin sorunlarına, milli takım maçları için gittiği stadlarda, açılışını yapmaya koştuğu özel tesislerde çözüm arayanların bitik halidir son yaşananlar. 7 senedir iktidar olup, ülkenin başına yeni yeni sorunlar açan bir yönetimin, arada bir "söz gümüş se, sükut altındır." özdeyişini hatırlamasını dileriz.