20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

'Başbakan'a verin'

Kemal, Cumhurbaşkanlığı'ndan ödül alacağını duyunca ilk sözü bu oldu

Yazar Yaşar Kemal'in, 2008 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü alacağını ilk öğrendiğinde "her türlü ödüle karşıyım" diyerek ödülün başkasına verilmesini önerdiği öğrenildi. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen'in, Yaşar Kemal'le telefonla görüşerek, Türkiye Cumhuriyeti ve halkını simgeleyen bir ödül olması nedeniyle bu ödülü reddetmemesi gerektiğini söylediği, bu sözler üzerine Yaşar Kemal'in ödülü kabul ettiği kaydedildi.

Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahipleri kamuoyuna açıklanmadan önce Yaşar Kemal ödüle temkinli yaklaştı. Edebiyat, müzik ve mimari dallarında ödül sahipleri belirlendikten sonra Değerlendirme Kurulu adına kendisi de edebiyat profesörü olan İsen Yaşar Kemal, Alaeddin Yavaşça ve Turgut Cansever'i telefonla aradı. Yaşar Kemal telefon görüşmesinde tüm ödüllere karşı mesafeli olduğunu, dolayısıyla ödülün kendisi yerine başka bir isme verilmesini istedi. Ancak İsen, Yaşar Kemal'e, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından verilecek bu ödülü, Türkiye'nin hayatınız boyunca edebiyata, kültür hayatına yaptığınız katkılara bir teşekkürü olarak görmelisiniz. Bu ödül, size belli bir görüş çerçevesinde değil Türkiye'yi temsil eden makam tarafından verilecek" dedi. İsen'e kısa süre düşünmek istediğini söyleyen Yaşar Kemal, Cumhurbaşkanlığı ödülüne temkinli yaklaşmayı seçti.

Ölene kadar Nobel adayı

Geçen yıl, "Orhan Pamuk'a Nobel Edebiyat Ödülü'nün verilmesinde siyasi açıklamaları etkili oldu mu" sorusuna, "Bu soru bana sorulmaz. Ben Nobel'e aday ilk Türküm. 1973'den beri adayım. Ölene kadar da aday olacağım" yanıtını veren Yaşar Kemal, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü konusunda ise aday kalmama yönünde karar verdi.

Yaşar Kemal, İsen ile yeniden konuştuğunda Türkiye'nin günlük siyasi polemiklerinden uzak bir makam olan Cumhurbaşkanlığı'nca ödül verileceğini ve bunun Türkiye'ye katkı olması için ödülü almaya karar verdiğini söyledi. Bunun üzerine Cumhurbaşkanlığı, Yaşar Kemal'in edebiyat dalında ödül alacağını kamuoyuna açıkladı. Yaşar Kemal de ödülü toplumsal barış yolunda bir işaret gördüğünü ve siyaset üstü bir kurum olan Cumhurbaşkanlığı'nca verildiği için ümitlendiğini kamuoyuna duyurdu.

Milliyet
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2008 Cuma 22:09:21
Güncelleme :31 Ekim 2008 Cuma 22:46:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?